ОБЕЛЕЖЕНА 79 ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ЛОГОРА МАУТХАУЗЕН У РЕПУБЛИЦИ АУСТРИЈИ

Државна делегација Одбора Владе за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, одала је пошту и положила венце поводом обележавања 79. годишњице од ослобођења логора Матхаузен у Републици Аустрији.

Централна комеморативна свечаност започета je код спомен-плоче Србима умрлим у логорима Матхаузена и споменика Југословенима палим у Другом светском рату.

Заједничка, међународна комеморативна свечаност у оквиру комплекса некадашњег логора смрти, код централног споменика на Апел плацу, започета читањем „Матхаузен заклетве“ на више језика, након чега је уследила церемонија полагања венаца и одавања почасти са више од четрдесет делегација из целог света.

Takoђe, положени су веници и одата je почаст на савезничком војном гробљу из Првог светског рата у селу Рајфенрдорф, у близини Маутхаузена, где је сахрањено између 7-8.000 српских војника, официра и цивила, који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије, и кроз који ће до 1918. године проћи око 40.000 Срба, Руса, Италијана и других народа. У оквиру гробља налази се и спомен капела.

Церемонијама су присуствовали представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, представници амбасаде Републике Србије у Републици Аустрији, генерални конзул Републике Србије у Салцбургу Вера Вукићевић, конзул Дејан Удовичић, питомци Војне академије из Београда, представници и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета, те представници Удружења логораша Маутхаузен, у име СУБНОР-а Србије а у оквиру сарадње са ФДУ-ом у Аустрији су боравиле наше две студенткиње Елена Мемиши и Јана Милошевић као представници других борачких и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и српске дијаспоре који живе у Аустрији.

Логор смрти у Матхаузену представља једно од највећих места страдања у окупираној Европи током Другог светског рата.

Дана 8. августа 1938, само неколико недеља након нацистичке окупације Аустрије, затвореници из логора у Дахауу, концентрационог логора у близини Минхена, пребачени су у аустријски град Маутхаузен, у близини Линца.

Концентрациони логор у Матхаузену био је познат као средишњи логор за укупно 49 других логора који су се налазили на територији окупиране Аустрије. Између 8. августа 1938. и 5. маја 1945. године, око 195. 000 особа, мушкараца и жена, били су заточени у тим логорима који су представљали места ужасног страдања људи, њиховог мучења и ликвидације.

Концентрациони логор у Матхаузену ослобођен је 5. маја 1945. године од стране јединица совјетске Црвене Армије. Суђења за почињене злочине у Матхаузену одиграла су се почетком 1946. године. 1947. године, совјетске војне власти званично су предале локалитет некадашњег концентрационог логора у Матхаузену Републици Аустрији. 1949. године установљен је Државни музеј у Матхаузену и исте године отпочето је са подизањем националних меморијала.

Поред логора смрти који се налазио у самом месту Матхаузен, логори су постојали и у бројним другим насељеним местима попут Гусена, Ебензеа, Мелка и других. Након окончања Другог светског рата, сва стратишта у оквиру система концентрационог логора у Матхаузену проглашена су званичним меморијалима. Тако је 3. маја 1970. године аустријски савезни канцелар Бруно Крајски свечано отворио средишњу музејску поставку посвећену трагичним догађајима и жртвама концентрационог логора у Матхаузену.