ОБЕЛЕЖЕНА 79. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ВЛАДИЧИНОГ ХАНА

Међу првим ослобођеним градовима у Другом светском рату у Србији били су градови на југа Србије: Сурдулица, 5. септембра, Врањска Бања 6. септембра, Врање 7. септембра, Бујановац 7. септембра и Владичин Хан 8. септембра ратне1944. године.

Борци Осме српске бригаде кренули су тог дана, веома храбро и достојанствено, из правца Сурдулице и Белог Поља, у ослобађање Владичиног Хана и он је истог дана ослобођен од бугарског окупатора.

Крај импозантног споменика ослободиоцима Владичиног Хана на Кули, након интонирања државне химне „Боже правде“, одата је почаст минутом ћутања свим погинулим борцима и цивилним жртвама фашизма. Помен погинулима одржало је свештенство Епархије Врањске. Венце и цвеће положиле су бројне делегације: Општине Владичин Хан, коју је предводио председник Горан Младеновић, Војске Србије, Полицијске управе, СУБНОР-а Општине Владичин Хан, СУБНОР-а Србије, чију је делегацију предводио председник Скупштине Мирољуб Стојчић, СУБНОР-а Града Врања, Основне школе и СПС Владичин Хан, уз присуство великог броја ученика за које је ово био својеврсни час историје испред Споменика ослободиоцима Владичиног Хана у Другом светском рату.

Председник Општинског одбора СУБНОР-а Владичин Хан Драгутин Димчевски честитао је свим ханчанима Дан ослобођења и кратко се обратио присутнима. У свом садржајном говору Димчевски је посебно истакао чињеницу што је из једне, и тада мале, општине Владичин Хан у партизанским јединицама у Другом светском рату узео учешће 1.531 борац и да је од њих за слободу живот дало 139 бораца. Ту треба додати и чињеницу да су бугарски фашисти многа Ханска села спалили и свирепо су убили 663 невиних људи, а у Бугарску, на присилни рад, депортовали око 2.300 младих људи. Тад се стиче комплетна и права слика о датим жртвама Владичиног Хана за слободу у Другом светском рату и о великом доприносу ове, по броју мале, али по исказаном родољубљу и патриотизму, огромне општине. Димчевски истиче да ми требамо да се поносимо нашим прецима а не да их се стидимо јер су они ратовали на страни правде, истине и слободе, да чистог образа будемо поносни на њихово учешће у Другом светском рату. Заслуга ове општине је и у самом развоју народноослободилачког покрета, где су партизанске јединице из овог краја током рата прерасле у веће јединице које су ослобађале и друге делове Југославије.

СУБНОР Општине Владичин Хан, обележавањем свих значајних историјских датума, одавањем почасти и културом сећања на све погинуле борце и цивилне жртве у борби против фашизма у Другом светском рату, на достојанствен начин негује слободарске и патриотске традиције свих ослободилачких ратова Српског народа.

ГО СУБНОР-а ВРАЊЕ

Владичин Хан 8. септембар 2023.