ОБЕЛЕЖЕНА 81. ГОДИШЊИЦА ФОРМИРАЊА ПРВОГ ВРАЊСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА И 108. ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ

Делегација СУБНОР-а Града Врања на Добрим Водама крај спомен обележја места где је формиран Први врањски партизански одред и ове године у континуитету као и претходних година, достојанствено је обележила 12. август 2022. осамдесетпрву годишњицу формирања Првог врањског партизанског одреда а код спомен костурнице српских ратника 1912-1918. године, у Врању обележена је 108. годишњица почетка Церске битке у Првом светском рату.

На дан формирања одреда, делегација СУБНОР-а Града Врања, посетила је место формирања Одреда и одала почаст минутом ћутања и полагањем венаца крај споменика, а о историјском значају овог догађаја говорио је Зоран Бургић потпредседник и уједно члан Градског одбора СУБНОР-а Врања.

После напада на Београд 6. априла 1941. године, Немци су ушли у Врање преко Бугарске и Македоније већ 9. априла а 22. априла Врање препустили свом сателиту фашистичкој Бугарској. И овом приликом Бугари су применили своје „окупаторско искуство и знање“ познато из ранијих ратова: теорију о моравским бугарима, бугарске школе, књиге, учитеље и попове, асимилацију становништва, бугарски „ћутек“, пљачке, паљевине, терор и убиства. Упркос свим предузетим мерама окупација и денационализација чисто српских крајева из дана у дан за бугаре је била немогућа мисија. Врањанци су бојкотовали бугарске школе. Чувена врањска Гимназија није наставила рад па је претворена у касарну. Исписиване су пароле, прикупљано оружје, муниција и санитетски материјал, формиране илегалне партизанске десетине (15 у самом граду и 25 у околним селима). Комунисти су предводили отпор окупатору. По свом значају издвајају се две одлуке Месног комитета партије:

-Прва одлука односила се на формирање илегалних десетина и донета је 26. јуна 1941.

-Друга је одлука о формирању Одреда донета 11. августа 1941. године.

Већ сутрадан, 12. августа 1941. године формиран је Први врањски партизански одред као 32. по реду у Југославији. На дан формирања одреда у строју је било 18 бораца, а већ у септембру одред је бројао око 80 бораца-партизана. За команданта Одреда постављен је Стојан Трајановић.

Из семена отпора против окупатора које је посејао Први врањски партизански одред, на ширем подручју југа Србије, никло је 10 одреда и 12 бригада са преко 12.000 бораца који су дали запажен допринос борби против фашизма и ослобођењу земље. За СУБНОР Врања важна је и чињеница што су у његовој 73. години дугој историји од укупно тридесет и једног председника, петорица били борци Првог врањског партизанског одреда.

Иста делегација одала је почаст и положила цвеће на Спомен костурници ратницима 1912-1918. године, у Врању, а поводом 108. годишњице почетка Церске битке у Првом светском рату. О историјском значају овог догађаја говорио је Миодраг Велиновић, секретар ГО СУБНОР-а Града Врања, између осталог истакавши: „У Церској бици учествовао је и један батаљон Врањског пука. Према казивању Др. Драгољуба Михајловића у књизи „Храбри људи Врањског краја“ стоји: „Из врањског пука један комбиновани батаљон додељен је новоформираној комбинованој дивизији. Та дивизија је у наступању ишла северно од церског масива и напредујући у ноћном извиђачком строју, на северном гребену Цера, наишла је на целу Аустријску 21. дивизију која је мирно спавала. Команда наше комбиноване дивизије донела је одлуку да изврши ноћни напад бајонетима на заспалу аустријску војску. Напад је био страховит и кад су се после првих налета српске војске аустријски војници пробудили, настало је узајамно клање. Збуњени аустријски војници, у помрчини, нису добро препознали непријатеља па су се међусобно сами убијали. Врањски је батаљон у том ноћном нападу имао највише успеха али је и дао највише жртава. Овај ноћни напад Врањанаца много је допринео нашој победи на Церу“. Церска битка је била и остаће за сва времена част и понос српске војске и српског народа. И данас, после 108 године од Церске битке, ми потомци славних српских ратника са Цера и Колубаре, евоцирајући успомене на њихову херојску борбу, одајемо им признање и захвалност и доследно ћемо чувати традиције свих ослободилачких ратова и развијати љубав према отаџбини, јер нам је отаџбина прва брига и наша највећа вредност“.

Потпредседник Градског Одбора СУБНОР-а Града Врања

Зоран Бургић