ОБЕЛЕЖЕНА 81. ГОДИШЊИЦА ОД ТРАГИЧНИХ ДОГАЂАЈА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Поменом који је служио свештеник Српске православне цркве, протонамесник Бранислав Петровић, полагањем цвећа и одавањем почасти страдалима, код споменика на Житном тргу у Зрењанину обележена je 81. годишњица од трагичних догађаја из Другог светског рата, познатих као “крвави јануар” или “крвави српски Божић”. Тог дана, 9. јануара 1942. године, фашисти су починили један од најсвирепијих злочина у Банату током окупације и у знак одмазде на партизанске акције у првој ратној години, погубили тридесет грађана српске и ромске националности, заробљених у рацијама током јесени 1941. године. Након погубљења, они су 24 часа стајали обешени на Житном тргу, како би додатно заплашили становништво и угушили народни отпор. Међутим, постигли су управо супротно – још више су појачали револт и жељу наших суграђана да се одупру окупатору. 

Обележавајући овај датум као и сваке године, испред споменика на Житном тргу у Зрењанину окупили су се представници Града Зрењанина, Средњобанатског управног округа, Градског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата – СУБНОР Зрењанин, Градског одбора СНС Зрењанин и представници потомака страдалих суграђана. 

 “Нису наше претке у томе поколебали ни овако стравични злочини, када је у једном дану погубљено тридесет наших суграђана, а њих 150 широм Баната, само зато што нису желели да прихвате окупацију и што су се борили за слободу. Међу њима су били и угледни суграђани, чиме је окупатор хтео да пошаље поруку да му се треба повиновати. Овим чином ми сваке године исказујемо поштовање страдалима, који су својим животима и даљом борбом која је проистекла из њихових жртава, довели до толико жељене слободе”, истакао је заменик градоначелника Саша Сантовац. 

У име потомака страдалих суграђана и овога пута обележавању годишњице присуствовали су чланови породице Бошњак – Веселин Бошњак из Меленаца, чији је отац Богољуб погубљен, положио је цвеће заједно са супругом, синовима Иваном и Дарком, снахом Јеленом и унукама. 

Споменик страдалим родољубима на Житном тргу, аутора зрењанинског архитекте Милорада Бербакова, откривен је 7. јула 1986. године, поводом 45. годишњице од почетка устанка народа Србије у Другом светском рату, а током процеса рестаурације 2021. године, осим темељног чишћења постоља и три камена обелиска, замењене су оштећене и попуњене недостајуће мермерне плоче на постаменту, реконструисан је украсни зид од жуте клинкер-опеке око споменика и обновљен натпис на споменику са именима тридесет жртава. 

  1. јануар 2023.