OБЕЛЕЖЕНА ЈЕ 78. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ВРАЊСКЕ БАЊЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Полагањем венаца крај Споменика палим борцима у Врањској Бањи обележена је 78. годишњица ослобођења у Другом светском рату. Венце и цвеће на споменик страдалима положили су градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима,, председник ГО Врањска Бања Драган Сентић са сарадницима, делегација 4. бригаде Копнене војске Србије и Министарства одбране, делегација СУБНОР-а Врања и Врањске Бање на челу са Зораном Лубуром бригадним генералом у пензији.

Присутнима се најпре обратио председник ГО Врањска Бања Драган Сентић, који је истакао да је у Другом светском рату Србија била земља страдања и велике патње, и да ни југ није био изузетак. Многа села на југу Србије била су спаљена, а цивили стрељани. Уследиле су тешке године, али војне формације Народноослободилачке војске Југославије пружале су жесток отпор окупатору и на крају извојевале слободу“, рекао је Сентић.

У име руководства града Врања, обратио се градоначелник др Слободан Миленковић, истакавши да је 6. септембар један од најважних датума у историји Врањске Бање. „Иако на крајњем југу Србије, Врањска Бања је, уз Врање, увек била на ветрометини, на судару цивилизација, народа, менталитета и обичаја. Богата природним ресурсима, пре свега најтоплијом минералном водом у Европи, а потом и рудама, Врањска Бања је кроз своју историју привлачила освајаче. Тако је било и у Другом светском рату. Али храбри и слободољубиви народ Врањске Бање и околине није поклекнуо пред суровошћу окупатора и 6. септембра 1944. Врањска Бања је ослобођена”, рекао је градоначелник. Он је нагласио да држава може да сачува свој национални идентитет само у слободи. „У том духу и ми, њихови потомци, трасирамо пут којим ће у будућности ићи наша деца и будуће генерације. То је слободарски дух који се темељи на правим вредностима за које се залажемо сви ми као и модерна Европа којој тежимо. Због тога ћемо и у годинама које долазе наставити политику јачања Врањске Бање, туристичког бисера југа Србије. Инфраструктурним и комуналним уређењем, довођењем нових инвеститора, стварањем услова за останак младих и развој потенцијала које бања има. Будите сигурни да ће руководство града Врања пружити пуну подршку градској општини, како би заједно унапредили стандард и услове за живот становника”, истакао је градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

Потпреседник ГО.СУБНОР-а Врање

Зоран Бургић, потпуковник у пензији