OБЕЛЕЖЕНО 82 ГОДИНЕ ОД ФОРМИРАЊА ФРУШКОГОРСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

НА МЕСТУ ФОРМИРАЊА ПОСЛЕ ВИШЕ ДЕЦЕНИЈА

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак је на Хајдучком брегу-Катастарска општина Шуљам у суботу 9. септембар 2023. године, обележио 82. година од формирања Фрушкогорског партизанског одреда.

Фрушкогорски партизански одред је формиран 9. септембра 1941. године, на Хајдучком брегу на Фрушкој гори. То је прва сремска герилска, оружана формација у Другом светском рату. Први командант Фрушкогорског одреда био је Сима Релић, за његовог заменика постављен је омладинац Бошко Палковљевић Пинки, а за политичког комесара Станко Пауновић Вељко. У првом борбеном строју било је 65 партизана, наоружаних са 50 пушака, три пушкомитраљеза и око 100 бомби. Одред је свакодневно био у контакту са сељацима који су га подржавали, обавештавали, снабдевали, налазили уточиште код њега, поносили се њиме и умирали за њега. Савременик и члан британске мисије Басил Давидсон забележио је да је Фрушкогорски одред био директан израз воље народа на побуну и да се састојао скоро до последњег човека од сељака рођених и одраслих у Срему. Он је записао да „Нигде није било бољег доказа о суштински народном карактеру партизанског покрета“ као на подручју Фрушке горе.

Делегација СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак је положила цвеће на Хајдучком брегу код Летенке. После вишесатне шетње кроз шуму и шикару по веома лошем терену, на жалост није се могло прићи самом Спомен обележју. Након полагања цвећа на значајан догађај је присутне посетила Драгана Марковић. Она је истакла да је ово после више десетина година да нека званична делегација посећује ово знаменито место и одаје пошту борцима овога одреда. Овај датум се налази у званичном Календару обележавања значајних датума СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак

9. септембар 2023