OБЕЛЕЖЕНО 82 ГОДИНЕ ОД ФОРМИРАЊА ПОДУНАВСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

Месни одбор СУБНОР-а Белегиш који је у саставу СУБНОР-а Подунaвље уз подршку општине Стара Пазова и Месне заједнице Белегиш обележио је 10. септембра 2023. године уз присуство мештана и делегација СУБНОР-а из Сремског округа 82.годишњицу формирања Подунавског партизанског одреда и Сеоске славе Белегиша.

Подунавски народноослободилачки партизански одред формиран je септембра 1941. у околини Белегиша. Приликом формирања имао је јако мало бораца. Командант одреда био је Петар Релић, а политички комесар Станко Пауновић Вељко. Заједно са Фрушкогорским одредом до јула 1942. извео је преко 200 акција на посаде, колоне и транспорте непријатеља, углавном делујући у ширем рејону Фрушке горе. Средином 1942, посебно у време битке за жетву, борбена активност Подунавског и Фрушкогорског одреда проширила се на подручје читавог Срема. Почетком септембра 1942. Подунавски одред је реорганизован у Други подунавски батаљон, који је укључен у тада формирани Трећи сремски одред.

Уз присуство више дестина мештана венце су положиле присутне делегација међу којима и делегација СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак, а потом је интонирана химна Републике Србије. Присутне је поздравио председник Месног одбора СУБНОР-а Белегиш Света Новоселац, а о занчају обележавања овога датума говорио је Благоје Јекић председник СУБНОР-а Подунавље. Програм је водила Ивана Миљуш шеф испоставе РФЗО у Старој Пазови.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак

10. септембар 2023