ОБЕЛЕЖЕНО ОСЛОБОЂЕЊЕ КРИВЕ ФЕЈЕ

У току Другог светског рата партизански покрет на југу Србије све време рата био је активан. Посебна активност испољавања је извођењем диверзантских акција на железничкој прузи Ниш-Скопље, на телекомуникационим везама и нападима на зградама у којима су биле смештене бугарске власти. Укупно је изведено 40 диверзантских акција.

Доласком члана Врховног штаба НОВ и ПОЈ Светозара Вукмановића-Темпа на југ Србије партизанска дејства су интензивирана . као искусан борац и прекаљени партијски кадар  Темпо је брзо снимио ситуацију и предузео низ мера.

Први потез био је формирање Осме српске бригаде, која је формирана као Шеста јужноморавска бригада, али је у току рата преименована у Осму српску бригаду и са тим називом учествовала у даљим борбеним дејствима. Ово је била прва јединица ранга бригаде формирана на југу Србије, способна за извршавање већих борбених операција.

Први борбени задатак Осме српске бригаде био је напад на Криву Феју, неутралисање јаке полицијске постаје бугарског фашистичког окупатора која је бројала 350 људи. Напад на Криву Феју извршен је 12. априла 1944. године и тог дана непријатељ је побеђен, заплењене су веће количине наоружања и муниције, убијено 30 бугарских полицајаца и њихов командир, а заробљено више од 150. Борба је трајала 13 сати и у њој су погинула 8 партизана а рањена 18. Ослобођењем Криве Феје посебно је значајно повезивање слободне територије која се протезала од Пирота па све до Куманова.

Обележавање Дана ослобођења Криве Феје уприличено је испред спомен плоче погинулим партизана приликом ослобођења Криве Феје на згради Месне канцеларије. Почаст погинулима, у борби против фашизма, одата је минутом ћутања и полагањем венаца и цвећа. На комеморативној свечаности говорили су Мирољуб-Миша Стојчић, потпредседник СУБНОР-а Града Врања и Миле Илић, председник Месног одбора СУБНОР-а Криве Феје.

По завршетку церемоније одавања почасти организовано је добровољно прикупљање крви.

Врање, 12.04.2021.