ОБНОВА СПОМЕН-КУЋЕ

Дом у којој је живео револуционар, комуниста и борац за радничка права отворен за посетиоце 1969. године, а 16. маја 1975. стављен под заштиту државе.

Спомен кућа народног хероја Косте Стаменковића представља непокретно културно добро као споменик културе. Коста Стаменковић (Лесковац, 3. октобар 1893 – Шилово, 26. март 1942) је био учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије. Кућа у којој је живео револуционар, комуниста и борац за радничка права отворена је за посетиоце 1969. године. Она има три просторије са ентеријером радничке куће са почетка XX века. У собама лево и десно од улаза су спомен собе Косте Стаменковића и његове ћерке Лепше Стаменковић, такође револуционара и комунисте са њиховим личним предметима. У холу је документима и фотографијама приказан развој радничког покрета од 1918. до 1942. године. Решењем Републичког завода за заштиту споменика културе 27.04.1950. године стављена под заштиту државе. Уговором о поклону са наследником Косте Стаменковића од 16. маја 1975. године његова непокретност пренета је Народном музеју у Лесковцу.

На списку најзнаменитијих личности лесковачког краја, који се може прочитати на званичном сајту Града Лесковца, налази се и име народног хероја Косте Стаменковића. Једна основна школа носи његово име, а у центру града подигнут је споменик овом народном хероју. То је једна, рекло би се лепша страна, личности која је симбол борбе народа Лесковца и југа Србије против окупатора.

Други део је прича о његовом дому, где је живео, која сада званично носи назив Спомен кућа Косте Стаменковића. „Посета Спомен кући обустављена је из безбедоносних разлога, односно пропадање кровне конструкције због старења и атмосферских прилика, које су довеле до оштећења. Како је Спомен кућа Косте Стаменковића непокретно културно добро, поступали смо у складу са Законом о културним добрима и тренутно се ради пројекат санације, а за израду пројекта ангажован је Завод за заштиту споменика културе у Нишу, каже Верољуб Трајковић, музејски саветник, историчар, заменик директора Народног музеја у Лесковцу

„Бронзана биста Косте Стаменковића из дворишта куће украдена је почетком јануара 2014. године. Пронађена је и накнадно враћена Народном музеју, али исечена у више делова. Репарација, односно израда новог споменика подухват је који изискује знатна финансијска средства и Народни музеј у овом тренутку није у могућности да изврши реконструкцију. Тек после кровне санације Спомен куће Косте Стаменковића, у плану је потпуно обнављање спомен-бисте народног хероја Косте Стаменковића“, закључује  Трајковић.

Да прича око Косте Стаменковића буде још потпунија вреди нагласити да је због градње Градског трга, споменик Кости Стаменковићу измештен, срећом само двадесетак метара даље.

Иначе, Коста Стаменковић рођен је 3. октобра 1893. године. Потиче из сиромашне породице. Основну школу завршио је у родном месту, а због сиромашног стање није могао да се школује и ради као млински радник где је изгубио руку 1926. године. Погинуо је у борбама које су вођене марта 1942. године недалеко од села Шилова, у лебанском крају. Са њим је страдала и његова ћерка Лепша и партизанке Мара и Верица. За народног хероја проглашен је 4. децембра 1949. године.

Уништавање споменика

Хранислав Ракић (94), председник СУБНОР-а Лесковац, каже да је уништавање спомен-обележја у лесковачком крају све присутније чак и у најужем градском језгру. Према најновијим подацима СУБНОР-а Лесковац, за кратко време уништено је или озбиљно оштећено десетак спомен-обележја не само посвећених НОБ-у, него и свим ослободилачким ратовима који су вођени у протеклим вековима.

Лесковац, 19. маја 2021.

Д. Коцић, дописник