ОДАТА ПОШТА СЕНИМА ВАЗДУХОПЛОВАЦА

Од наредника пилота Михајла Петровића па до данас, српско и југословенско ваздухопловство дало је велики број жртава у ратовима за ослобођење и одбрану своје домовине. Да ове жртве не би пале у заборава  Удружење ваздухопловаца Војводине у сарадњи са СУБНОР-ом града Новог Сада током августа и септембра обишло је више локације у Војводини које су посвећене историји ваздухопловства. Одата је пошта олагањем цвећа и венаца на споменике авијатичарима-ваздухопловцима у Новом Саду, Вилову, Надаљу, Госпођинцима, Товаришеву, Бачком Брестовацу, Руми, Лаћарку, Великим Радинцима и Крушедолу.

Ово својеврсно ходочашће започето је симболично 2. августа на Дан авијације и настављено током целог августа и половине септембра.

У Новом Саду посећено је Авијатичарско гробље и касарна Југовићево где је био аеродром који су Црвена армија и НОВ од октобра 1944. аеродром користили за операција на Сремском фронту а касније и у завршним операцијама за ослобођење Југославије. У току НАТО агресије на СРЈ ова касарна била је на мети НАТО авијације када је претрпела огромна разарања.

Председник Удружења ваздухопловаца Војводине, Станко Шушњар, посебно је истакао потребу да Гробље авијатичара буде обновљено и да се на достојанствен начин обележи сећање на све страдале и умрле авијатичаре са овог поднебља. Он је подсетио да је један део споменика авијатичарима-ваздухопловцима Удружење ваздухопловаца Војводине у сарадњи са градским, покрајинским и државним институцијама, као и људима добре воље и покровитељима обновило у протеклој деценији, и да ће ова пракса наставити и у будућности.