ОДЛАЗАК ДОКАЗАНОГ АНТИФАШИСТЕ

У Београду је 1. маја 2021. године у 90. години преминуо Владимир Брдар генерал мајор у пензији, заменик председника СУБНОР Београда и члан Клуба генерала и адмирала. Владимир Брдар рођен је 16. јануара 1931. године у селу Прљава код Славонске Пожеге у Хрватској. Након завршетка рата друг Влада се опредељује за частан позив старешине ЈНА. Редом завршава све војне школе закључно с школом народне одбране. Током богате официрске каријере радио је у Скопљу и Београду, а четири године био је и војни изасланик при Амбасади Југославије у Грчкој. За изузетне резултате у раду, добио је бројна признања и одликовања, међу којима посебно место заузимају медаља у храброст, орден заслуга за народ и орден братства и јединства. Пензионисан је у чину генерал мајора 31.12.1990. године.

Говорећи о лику и делу Владимира Бедара, председник СУБНОР Београда пуковник Бора Ерцеговац је у свом говору посебно истакао бројне врлине које су красиле друга Владу. Скромност, смиреност, поштење, озбиљан приступ задацима које је извршавао, спремност да искуством и саветима помогне другима, доказани антифашизам и патриотизам, били су поред осталога „заштитни“ знак Владимира Брдара. Бора Ерцеговац је такође указао и на стручну, професионалну и војничку широку наобразбу и способност, коју је друг Влада исказивао радећи и у трупи, и као наставник у војним школама и као дипломата. Друг Владимир Брдар је преко 30 година био изузетно активни члан СУБНОР Београда. Радећи неуморно служио је другима за пример и био изузетно поштован и омиљен међу члановима СУБНОР Београда. Његова реч се с пажњом слушала и памтила. Био је веома омиљен и радо виђен у општинским удружењима СУБНОР Београда, секцији Славонских јединица, и у другим срединама где је одлазио.

Смрћу друга Владимира СУБНОР Београда је остао сиромашнији за једног великог антифашисти, патриоту и родољуба. Сахрањен је на новом Бежаниjском гробљу у Београду. Нека је вечна слава и хвала нашем другу Владимиру Брдару.