САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869786Укупно посета:
  • 2664782Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СРПСКА ЗАСТАВА НА БЕЛОЈ КУЋИ

У присуству високих званица конференцијска сала у Дому бораца и Ратних војних инвалида у Београду била је мала да прими све који су желели да присуствују свечаности која је евоцирала успомене на славну прошлост кроз историју две савезничке државе, наше Србије и Сједињeних Америчких Држава.

Промоцији књиге „Кад се вијорила српска застава на Белој кући“ и отварању изложбе „Српски добровољци из САД – допринос Пупина и Вилсона у мобилизацији и Версајском миру“ присуствовали су Јустина Пупин Кошћал-потомак Михајла Идворског Пупина, министри Ивица Дачић и Зоран Ђорђевић, амбасадор САД, амбасадорка Израела, амбасадор Азербејџана, Нађа Лучић-потомак Војводе Степе Степановића, Слободанка Грковић-потомак Милунке Савић.

ЖУДИО ЈЕ ЗА РОДНОМ ГРУДОМ

Михајло Пупин (1858-1935) рођен је у Идвору, у Банату. Четири деценије био је професор на Колумбија универзитету. За почасног конзула Краљевине Србије промовисан је 1912. године. Имао је 34 патента. За књигу „Од пашњака до научењака” добио је Пулицерову награду. Био је ожењен Американком.

Сахрањен на гробљу у Бронксу. Mихајло Пупин имао је жељу да буде сахрањен у Србији и зато надлежни разматрају могућност преноса посмртних остатака из Њујорка у Србију” – рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Као резултат пријатељства Пупина и 28. председника САД Вудро Вилсона, 28. јула 1918. године на Белој кући завијорила се српска застава, у знак захвалности српском народу и војсци за допринос у Првом светском рату, а према оцени Дачића то је „вероватно и најдирљивији моменат у српско-америчким односима”.

Осим српске, подсетио је министар, на Белој кући вијорила се само још једна, француска застава и то на годишњицу пада Бастиље 1920. године.

Министар је додао да је чињеница што је Пупин лично познавао америчку делегацију помогла представницима Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у преговорима о неким од кључних питања као што су разграничење са Румунијом, затим веома тешко и компликовано питање Далмације и односа са Италијом и припајање Бледа Краљевини СХС.

Пупин је учинио много да обезбеди америчку подршку Краљевини Србији током Првог светског рата. Његове активности биле су и дипломатске и политичке, прикупљао је средства и медицинску помоћи за Србију током Балканских ратова и Великог рата. Заложио је и сву имовину као гаранцију за ратни кредит САД који је дала Краљевини Србији за набавку оружја у Првом светском рату.

ПРЕЖИВЕЛИ СУ СТРАХОТЕ ВЕЛИКОГ РАТА

Како је министар Ђорђевић навео, српских добровољаца у Великом рату било је око 214.000, а само у пробоју Солунског фронта око 83.000. О њима је писано у разним приликама и за различите потребе, али још увек недовољно да би се ова тема довољно расветлила и поставила на оно место у култури нашег сећања, на којем засигурно мора да се нађе.

За судбину многих добровољаца, пре свих оних који су дошли из САД, нису сазнали чак ни њихови најближи, није се ни знало да су ратовали као добровољци, још мање да су погинули, јер њих неретко није имао ко у бој да испрати и да их оплакује. Њихове породице и родбина знали су да су се упутили у бољи живот преко океана, али не и да су се вратили да бране Србију“- рекао је министар Ђорђевић.

Има који су преживели све страхоте Великог рата, као што су деветорица браће Вајагића који су се, сви до једног, а након уласка САД у Први светски рат пријавили као добровољци на једном скупу Српске народне одбране и добровољно ступили у српски добровољачки батаљон „Милош Обилић“.

Тих, нових, девет Југовића, исписали су још једну од страница српске историје и још једном потврдили да је Србија увек била на страни правде и борбе за слободу и људско достојанство, раме уз раме са својим ратним савезницима“ – нагласио је министар и навео да је пријатељство америчког председника Вилсона и српског научника Михајла Пупина дало немерљив допринос заједничкој борби и одредило смер савезништва за много година унапред.

Историја је, кажу, учитељица живота. Некада Вилсон и Пупин, данас Вучић и Трамп. Ово је поново прилика да ми, савремени ђаци те учитељице, својим делима покажемо да смо лекције научили, знање усвојили и да смо спремни да га применимо“, закључио је министар.

На крају свечаности, у име Удружења „потомака Михајла Идворског Пупина“ госпођа Јустина Пупин Кошћал уручила је Пупинове повеље „За изузетан допринос у очувању историјских и културних вредности Српског народа“.

Од чланова СУБНОР-а Повељу су примили Видосав Ковачевић заменик председника, Золтан Дани командант 3. ракетног дивизиона ПВО који је оборио два авиона у отпору НАТО агресији (Ф-117 и Ф 16) и Драгутин Димчевски херој са Кошара.

Велике заслуге за организацију манифестације припадају амбасадорки др Љиљани Никшић из Министарства спољних послова.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.