ОДРЖАН 177. САСТАНАК ИЗВРШНОГ ОДБОРА СВЕТСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ВЕТЕРАНА

Путем видео везе одржан је састанак Извршног Одбора Федерације.

Састанак је отворио председник др Ел Мостафа Ел Ктири из Марока, а учествовали су заменик генерал-мајор Видосав Ковачевић, генерални секретар Дан Виго Бергтун, Тут Гатвич из Јужног Судана – председник Сталног комитета за Африку, Андреј Коцбек из Словеније – председник Сталног комитета за Еворпу, главни благајник Дерек Одуро из Гане, Ханс Сонг председник Сталног комитета за Азију.

На почетку је уз извесне примедбе усвојен Записник са 176. седнице ИО федерације.

Председник др Мостафа ел Ктири известио је Одбор о својим ангажманима током протеклих пет месеци, констатујући да је урађен велики посао. Путовао је и у Барселону на Конгрес ФИР-а, као и у Португал (Лисабон) на Историјско-ветерански Конгрес где је остварио блиске контакте са ветеранима земаља некадашњих колонија Португала (Мозамбик, Гвинеја Бисао, Ангола, Тимор Лесте).

Имао је, такође и више састанака са генералним секретаром Дан Вигом Бергтуном. План је да зајено посете и Кувајт, као и многе афричке земље.

Рад Светске федерације ветерана треба усредсредити на проширивање чланства, примајући нове ветеранске организације.

Проблем, као и увек и свуда јесу финансије. Организације чланице веома тешко одвајају новац за чланарину која износи 1.800 евра годишње.

Посебно жива дискусија вођена је везано за чињеницу да Дерек Одуро из Гане још није добио од Дан Вига упутства као и приступ рачунима организације. Гласањем је одлучено да се ово питање оставе за следећи састанак, на којем би се коначно образовао Комитет за финансије чији чланови би били Главни благајник, генерални секретар и председник. Наравно, пожељно је активно учешће свих чланова Извршног одбора.

Потом је дискутовано о наредном Конгресу који би требало да се одржи у Јужном Судану у априлу 2024. Уз сва обећања институција Јужног Судана још немамо конкретну понуду са њихове стране, а председник Ел Ктири инсистира да му буде упућено званично писмо Владе или Министра одбране, како би се и он укључио у реализацију овог важног догађаја

Пошто је дискусија по свим питањима била веома озбиљна и дуга, договорено је да се следећи састанак ИО одржи 20.12.2023. на којем бисмо затворили започете теме и укључили неке нове.