ОДРЖАН ПРВИ ТАКМИЧАРСКИ МЕМОРИЈАЛ „ПУКОВНИК ПИЛОТ МИЛЕНКО ПАВЛОВИЋ“

Пилоти Александар Унчанин и Дејан Сарић из Аероклуба Трстеник победници су првог ваздухопловног Меморијала „Пуковник пилот Миленко Павловић“, одржаном на аеродрому у Дивцима код Ваљева.

Од четири посаде, које су учествовале на овом такмичењу, двојац из Трстеника показао је највише умешности у пилотирању и прецизном слетању на аеродромску писту.

Такмичење је организовано у част Миленка Павловића, пуковника, пилота Војске Савезне Републике Југославије, који се 4. маја 1999. године, током НАТО агресије, својим „мигом 29“ изнад Ваљева супротставио непријатељским авионима. У неравноправној борби, његов авион погођен је ракетом, срушио се у близини Ваљева, а Миленко Павловић је погинуо.

– Херојско дело Миленково свима је познато, а ми пилоти, ваздухопловци овим такмичењем, које ће надамо се постати традиционално и много масовније, желимо да му одамо почаст – каже Мирослав Исаковић из Београда, легенда југословенског и српског ваздухопловства.

Пошто су добили маршруте лета, пилоти су имали сат времена за такозвану навигацијску припрему, а након тога полетели су тачно у одређено време. На тој рути, имали су задатак да препознају одређене објекте, чије су фотографије начињене из ваздуха претходно добили. У оквиру задатка, симболично, надлетели су Миленково родно Горње Црниљево код Осечине и место код Ваљева где је његов авион пао…

У својеврсном авио-релију такмичиле су се две посаде из Трстеника, те по једна из Параћина и Ваљева. Такмичење је организовао Аероклуб Ваљево, који догодине очекује да Меморијал „Миленко Павловић“ помогне и држава.

Пре 23 године настала је прича о љубави према свом народу и отаџбини – кажу супруга и синови Миленка Павловића.

– Захваљујемо се што се не заборавља његов подвиг, много нам значи свака манифестација у част нашег Миленка. Ми смо поносни на његово дело, људскост, храброст и пожртвованост према отаџбини. Изузетно нам је драго што ће авиони, током такмичарског лета, надлетати и изнад Миленкове родне куће.

Дело Миленка Павловића граничи се са бесмртношћу – каже Милош Вукојевић, пуковник, пилот у пензији.

– Придружио се небеској ескадрили вечних. Треба гајити сећање на покојног Миленка, памћење на храброст када смо се супротставили незамисливој агресорској сили, која се била острвила на нас. Колико год зликовци покушавају да нам затру сећање и памћење, то не смемо да дозволимо. Меморијал посвећен Миленку треба омасовити и све учинити да постане традиција.