САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869784Укупно посета:
  • 2664778Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СНАЖНО АНТИФАШИСТИЧКО ОПРЕДЕЉЕЊЕ И ЈЕДИНСТВО

Нови председник СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић

Изборна скупштина СУБНОР-а Србије 23. сазива одржана је у свечаној сали Специјалне болнице у Сокобањи 18. јуна 2020. године, уз присуство 64 делегата од 70 позваних. Међу делегатима су били и борци НОР-а Драгољуб Аризановић, Зденко Дупланчић и Хранислав Ракић, а и хероји у отпору НАТО агресији 1999. Золтан Дани и Драгутин Димчевски, које су поздрављени дуготрајним аплаузом.

Најзначајнија одлука Скупштине СУБНОР-а Србије је о изменама Статута. После шестомесечне јавне расправе, направљене су измене које ће бити од историјског значаја за организацију у чијој сржи су антифашизам и неговање славних традиција ослободилачких ратова Србије.

Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије, какав је новоусвојен назив, убудуће ће програмске активности заснивати на три стуба, односно три упоришта и изворишта, из којих ће црпети моралну снагу за деловање.

Први стуб јесте тешко страдање српског и црногорског народа у Првом светском рату, уз невиђено херојство и јунаштво српске војске и мудрост српске државе који су нашу земљу сврстали у ред победника у Великом рату.

Други стуб су тековине народноослободилачког рата и партизанске борбе у Другом светском рату, када је српски народ поново доживео тешка страдања зарад опредељења да се бори за слободу и каже НЕ фашизму. Јунаштво и херојство бораца НОР, помоћ бораца славне Црвене армије и одлучујућа руководећа улога КПЈ поново су наш народ сврстали у строј победника Другог светског рата.

Трећи стуб су хероји и јунаци током агресије НАТО, из борби против најјачег противника који је икада напао Србију (СРЈ), при чему је испољено изузетно јединство народа, војске и власти у отпору агресорима.

Наведеном изменом Статута СУБНОР-у Србије утрт је пут до кровне борачке организације у нашој земљи, будући да обухвата најзначајније периоде из славне ослободилачке, партизанске и антифашистичке прошлости.

За седницу је припремљен веома богат и обиман извештај о четворогодишњем раду СУБНОР-а Србије и извештај Надзорног одбора, које су усвојили делегати.

Извештај и предлог рада образложио досадашњи заменик председника Видосав Ковачевић. Потом су дискутовали Бора Ерцеговац (Београд), Зденко Дупланчић (борац 1.пролетерске НОУ бригаде), Војин Мрђа (Златиборки округ), Стојан Младеновић (Врање), Драгољуб Ђорђевић (Вршац), Драгољуб Филиповић (Негодин), Мирче Секулић (Косово и Метохија), Миленко Бабић (Кикинда), Драгољуб Николић (Зајечар), Милан Лучић (Пријепоље).

Четворогодишња активност СУБНОР-а Србије крцата је разноврсним активностима којима је снажно испољено антифашистичко опредељење, а посебно монолитно јединство организације, које је још једном манифестовано и на одржаној седници Скупштине.

На седници је за председника СУБНОР-а Србије једногласно изабран генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић.

Уместо досадашњег гломазног и тешко прилагодљивог Републичког одбора, убудуће ће ту функцију обављати малобројнији и флексибилнији Извршни одбор састављен од представника општинских, градских, окружних и покрајинских организација.

На конституитивној седници Извршног одбора СУБНОР-а Србије за заменика председника СУБНОР-а Србије изабран је Бора Ерцеговац, председник Градског одбора Београда. Потпредседници СУБНОР-а су Душанка Лукић Хавелка (Београд), Јово Барошевчић (Нови Сад) и Жељко Зиројевић ( Крагујевац).

Скуп су поздравили председник Савеза пензионера Србије проф. др Андреја Савић и председник општине Сокобања Исидор Крстић.

Досадашњем председнику Душану Чукићу додељено је звање почасног председника СУБНОР-а Србије за вођење организације у минулом периоду, кад је СУБНОР доживео значајна друштвена признања на домаћем и међународном плану.

У Сокобањи је уручено највише признање СУБНОР-а Србије ,,ВЕЛИКО ХВАЛА“ борцима НОР-а за допринос афирмацији и развоју организације. Добитници су Зденко Дупланчић, Хранислав Ракић, Драгољуб Аризановић, Михајло Мирковић – курир Миша из Другог светског рата, Власта Божиновић и Велимир Остојић.

Повеља СУБНОР-а Србије додељена је председнику Покрајинског одбора Војводине и дугогодишњем потпредседнику СУБНОР-а Светомиру Атанацковићу.

Скупштина је одржана уз изузетну организацију и у веома конструктивној и свечаној атмосфери.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.