Окупљање младих

ШКОЛА ИСТОРИЈЕ ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Поделом диплома и награда у књигама завршен је, у организацији Градског одбора СУБНОР-а Врања, радионица „Историја за незаборав“ или „Поносни на прошлост – корачамо ка будућности“.

Последњег дана ученици основних школа „Бранко Радичевић“ и „Вук Караџић“ и Техничке школе одслушали су предавање професора Бранимира Стошића о музичкој традицији Врања. Потом су Бранимир Стошић, Слободан Јовановић и његова ученица, студенткиња Тијана Вучковић, уз музичку пратњу на хармоници, отпевали песме из богате ризнице врањске музичке традиције коју настављају као чувари народног блага. Доминирале су песме родољубивог садржаја.

У завршној речи председник Градског одбора Стојан Младеновић, је подсетио да су млади у претходном периоду током реализације прошли садржајан програм којим су обхваћене и следеће теме: Упознавање са СУБНОР-ом, његовом улогом и седамдесетогодишњим радом, као и историјским догађајима од првог помињања Врања до Другог светског рата; Други светски рат у земљи и врањском крају; Обилазак четири најзначајнија споменика са краћим предавањима; Посета и предавање у Спомен соби Првог пешадијског пука „Књаза Милоша Великог“ у касарни Војске Србије у Врању; Посета Саборном храму Свете Тројице у Врању и упознавање са православном традицијом и улогом Епархије врањске.

Може се рећи да је Радионица, као савремен начин обраћања младим генерацијама, оправдала очекивања, да је ученицима омогућила упознавање са основним историјским подацима и да је подстрек да у будућности обогаћују своја знања. Овај начин и искуства биће коришћени и у будућем раду.

У реализацији програма учествовали су професори, познати активисти и чланови СУБНОР-а, познаваоци појединих тема. О свом учешћу у Другом светском рату говорио је полазницима Бранко Николић, учесник пробоја Сремског фронта, један од оснивача СУБНОР-а у Врању и доживотни почасни председник Градског и Окружног одбора.

Полазницима је додељена 51 диплома о завршеној радионици и поклоњена по књига „Нови прилози за биографију народног хероја Симе Погачаревића“ Вукашина Антића. Седморо деце која су радила ликовне или писане радове везане за тему радинице добило је на поклон књигу „Албанска голгота српске војске 1915. године“ коју је приредио др Јован Љ. Јањић, члан СУБНОР-а.

Саставни део програма је и укључивање полазника радионице у програмске активности СУБНОР-а, а једна од првих ће бити обележавање 4. и 7. јула.