Опорница-Крагујевац: ХЕРОЈИМА ПОБЕДЕ

Слободарски, бунтовни и црвени Крагујевац познат по хероизму, Барјаку самоуправе и патриотизму, поводом 9. маја – Дана победе над фашизмом, обележио је 76 година свечано и достојанствено. У Опорници крај спомен обележја погинулих бораца славне Црвене Армије, који су вандали у својој немоћи оскрнавили а слободољубив народ га поново обновио, одржана је централна свечаност.

Обновљено спомен обележје у присуству мноштво грађана открили су председник Скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић, представник амбасаде Руске федерације, опуномоћени саветник Дмитриј Трубојчук и потпредседник СУБНОР-а Србије, академик Жељко В. Зиројевић.

Венце на спомен обележје положиле су делегације Скупштине града, СУБНОР-а Србије, Шумадије и Крагујевца, Војног синдиката, Удружења клуба акцијаша и волонтера Крагујевца који су предходно посадили цвеће на исти и средили околину око споменика, Удружења „Свет“, Фондације „Бесмртни пук“, као и делегације СПС-а Крагујевца и Покрета социјалиста.

Присутнима су се обратили председник Скупштине Града Мирослав Петрашиновић који је истакао значај 9. маја – Дана победе и улогу славне Црвене Армије у истом. Опуномоћени саветник Дмитриј Трубојчук истакавши немерљив допринос партизана и бораца Црвене Армије у борби против фашизма. У име СУБНОР-а Србије и председника генерал-мајора Видосава Ковачевића обратио се потпредседник Жељко В. Зиројевић који је нагласио да се данас са пиjететом сећамо свих синова и кћери Србије и Совјетског Савеза, који су положили своје животе у борби против највећег зла човечанства, фашизма и њихових слугу.

Србија данас корача гордо и поносно и уз братску љубав Руске федерације, Народне републике Кине, Кубе и свих који желе просперитет и мирну будућност човечанства, напредује све даље у миру и слози.

На гробницу Народних хероја у Крагујевцу, венце су положили представници Војске Југославије, СУБНОР-а Србије и Крагујевца, Удружења волонтера и акцијаша, Удружење војних пензионера, Фондације „Бесмртни пук“ и Удружења руско-српског пријатељства „Мир“. Након тога одржан је дефиле „Бесмртни пук“ улицама Крагујевца у коме су учешће узели: СУБНОР, Удружење „Фића“ и бајкери „Ноћни вукови“ на моторима као и потомци погинулих у НОР-у, носећи њихове слике.

Од ове године Спомен обележје у Опорници и Гробницу Народних хероја одржаваће и организовати манифестације СУБНОР Крагујевца и Клуб акционара и волонтера.

За успешан допринос у досадашњој активности Повеље СУБНОР-а Србије додељене су Клубу волонтера и акцијаша Крагујевца и истакнутом члану СУБНОР-а Крагујевац инг. Слободану Стаменковићу.

Посебно је значајно напоменути да је спомен обележје обишао и положио цвеће 95-о годишњи учесник НОР-а Властимир Власта Божиновић из села Лужница код Крагујевца кога су сви уважавали и испоштовали.