ОРГАНИЗОВАНО ТЕМАТСКО ПУТОВАЊЕ У ХРВАТСКУ

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак организовао је 26. јуна 2022. године тематско путовање у Републику Хрватску поводом 80 година од терора Виктора Томића. Са Лаћарцима су путовали: Марјан Кубик, секретар СУБНОР-а АП Војводине и Горан Миладиновић, председник YU центра Тито из Београда.

Путовање је започето на Бугарском војничком гробљу у Вуковару где је сахрањено 1027 бугарских војника страдалих у борбама за пробој Сремског фронта. Овом приликом је положен венац и одата пошта палима у борбама за ослобођење.

Спомен парк „Дудик“ је ледина засађена дудовима још од ранијих времена, по којима парк носи име. Налази се на око пет километара од центра Вуковара у насељу Митница. Аутор комплекса је архитекта Богдан Богдановић. Током Другог светског рата, у периоду од 1942. до 1943. године, на Дудику су припадници Жупске редарствене области Независне Државе Хрватске убили припаднике Народноослободилачког покрета, сараднике и цивиле ухапшени у знак одмазде због акција партизанског покрета на Фрушкој гори. Хапшења су спровођења на територији Срема, специјалним железничким композицијама спровођени су у Вуковар, где је у магацину грофовије Елтз, близу вуковарске железничке станице формиран логор. У логору су ухапшени излагани тортури. Након кратког судског поступка, на коме ухапшени нису имали право на адекватну одбрану, осуђивани су на смрт и у вечерњим сатима камионима фабрике „Бата“ одвожени на Дудик. На Дудику су били приморавани да се ослободе одеће и личних ствари, у групама су довођени до ископаних рака, након чега су стрељани. На Дудику је стрељано 455 жртава (већином цивила). Овде је делегација такође положила венац и одалоа пошту страдалим. Прочитана су имене Лаћараца страдалих на Дудику: Стеван Милошевић, Миленко Влаовић, Живан Витасовић, Живан Нинковић, Маринко Шуљманац, Милан Милић, Живан Влаовић,Илија Штрбачки, Живан Штрбачки, Жика Нинковић, Андрија Нинковић, Радован Вулетић, Славко Писаревић, Миленко Веселиновић, Милош Новаковић, Јован Шуљманац, Живан Милинковић, Мијо Милинковић, Лазар Шуљманац, Обрад нинковић, Обрад Свилокос, Гавра Шуљманац, Стева Дабић, Рајко Шуљманац, Марко Шуљманац,Маринко Влаовић, Крста Живановић, Радован Вулетић и Павле Вулетић. На крају је кратко предавање о Дудику одржао историчар професор Јован Јакшић наставник у Основној школи у Вуковару.

Остало време је искоришћено за обилазак ужег центра Вуковара као и Добре воде-капеле и извора Свете Петке.

У барањском селу Дарда чланове је дочекао заменик жупана Осјечко-барањске жупаније мр Радомир Чварковић. Овде је делегација посетила Месно гробље и на заједничку гробницу у којој је сахрањен и Тривун Врсајковић из Лаћарка. Делегација је положила венац на гробницу а његова ћерка Савка Јовановић је одржала веома потресан говор, она је по први пут посетила очев гроб после свих ових година јер Тривун је рањен 12.априла 1944.године у Јосиповцу, а преминуо је у болници која се налазила у Дарди и тек од скора познато је где је сахрањен.

Потом је пут настављен ка Осјеку где су чланови обишли историјске и културне споменике ужег центра града.

У поврадтку је направљен предах и обилазак Илока, малог градића у Срему, смештеног на граници Хрватске и Србије. Овде је посећена Спомен костурница Црвеноармејаца који су погинули приликом ослобођења, них је овде сахрањено преко хиљаду. После одавање поште, завршено је ово тематско путовање.

Приликом посете представници СУБНОР-а АП Војводине и СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак су уручили књиге за српске институције у Вуковару и Дарди.