САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800712Укупно посета:
  • 2523455Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ ЗЛОЧИНИ ЉОТИЋЕВАЦА

Поводом написа у листу „Политикин забавник”, у коме се на крајње безобзиран начин велича злочинац Димитрије Љотић и његов фашистички „Збор“, СУБНОР у Крагујевцу жели – што здушно подржава и СУБНОР Србије – да широкој јавности још једном изнесе податке о непочинствима у колаборацији у Другом светском рату са хитлеровском солдатеском зликоваца из домаће средине на чијој идеологији и сада почивају, на жалост, и неки назови политичари са пратиоцима.

Љотићевски командант Марисав Петровић (десна рука Димитрија Љотића) одмах је после капитулације, додворавајући се менторима-окупаторским трупама, организовао са окупљеним истомишљеницима  прогон родољуба, комуниста, Јевреја, Рома и свих оних који су били спремни за борбу против фашиста.

Аутори текста у „Политикином забавнику“ као да су желели да прећуте или да намерно сакрију истину да су љотићевци у насељу Багремар 20. октобра 1941. године одвели пред немачке митраљезе 122 Србина, Јевреја и Рома међу којима и један број комуниста, скојеваца, солунских ратника и најплеменитнијег стрелца чика Мату Марковића са два сина. Марисав Петровић је у смрт гурнуо и професора Милоја Павловића који је презриво одбио његову понуду да пошто му живот зависи од њега, такав му живот не треба. Проту Андреју Божића који је презирао фашисте, Наду Наумовић, студенткињу, коју су зато што је хтела да заштити болесног младића, љотићевци послали на губилиште.

У зверском злочину немачких фашиста 21. октобра 1941.г. у крагујевачким Шумарицама кумовали су баш припадници снага Димитрија Љотића који су хапсили грађане који су били криви само зато што су били Срби.

Нека лист „Политикин забавник“ и његови уредници напишу истину о једином логору у Шумадији и Поморављу, Метином брду и Медни, где су љотићевци зверски мучили а затим убили преко 192 родољуба, осведочене антифашисте, а у логор на Бањицу и у Немачку послали преко 400 људи од којих су многи тамо изгубили своје животе.

Зато СУБНОР Крагујевца оштро диже глас против овако тенденциозног и злонамерног прекрајања историје и покушаја да се Димитрије Љотић, верни следбеник хитлеровских идеја и његови љотићевци представе у позитивном светлу.

Позивамо ауторе овог текста да обиђу стратиште Багремар, Шумарице, Метино брдо и Медну где се могу уверити о „доброти“ љотићевских бојовнка у агилној служби идеологије погубног фашизма.

Суд историје је довољно све рекао о Димитрију Љотићу а истина се не може сакрити – саопштавају заједнички СУБНОР Крагујевца, Шумадије и Републички одбор СУБНОР-а Србије.

Једно реаговање на Оштар протест

  • pedjaza каже:

    Postavlja se logično pitanje: Šta su oni, koji su nadležni da reaguju u ovakvim slučajevima, učinili po pitanju pokretanja odgovornosti uredništva Politikinog zabavnika?
    Imali smo gomilu slučajeva gde se za daleko blaže slučajeve kršenja novinarskih kodeksa, nekada i bez realnog osnova, reagovalo munjevitom brzinom da neko bude razrešen i pozvan na odgovornost, neretko i izvrgnut medijskim optužbama, a sada se nadležni ponašaju kao da se ništa posebno nije dogodilo.
    Ceo dobronameran svet nas ceni zbog naše slavne antifašističke prošlosti, a ispada da neki među nama to ne umeju da cene.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:4419:29 CEST
SatSunMon
19/6°C
22/7°C
23/9°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.