ОТКРИВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА СТРЕЉАНИМ РОДОЉУБИМА

СУБНОР Врања и Власотинца годинама имају веома добру сарадњу, базирану на страдању родољуба у борби против фашизма.

СУБНОР Врања је јула 1956. године, подигао споменик стрељаним родољубима из Власотинца на територији Врања, а на месту погибије „Марково кале“ на путу Врање – Власе.

Зуб времена је учинио своје, те је руководство СУБНОР-а Власотинца предложило да се уради нова спомен плоча и угради уместо постојеће, веома слабо видљиве, са чим се СУБНОР Врања сагласио и заједнички се кренуло у реализацију задатка. Спомен плоча је свечано откривена децембра 2022. уз одавање почасти.

Свечани скуп је отворио и све присутне поздравио Мирољуб Стојчић, председник Скупштине СУБНОР-а Србије. Он је евоцирао успомене на погибију 10 родољуба из околине Власотинца 23. априла 1943. године од стране бугарских фашиста, који су прво мучени а затим стрељани на овом месту и бачени у провалију.  Њима у част СУБНОР Врања је изградио Споменик на месту погибије који је откривен 4. јула 1956. године.

Спомен-плочу открили су председници СУБНОР-а Врања и Власотинца, бригадни генерал Зоран Лубура и Србољуб Тасић.

Госте из Власотинца поздравио је и председник СУБНОР-а Врања бригадни генерал Зоран Лубура, који се похвално изразио о сарадњи СУБНОР-а Власотинца и Врања и нагласио да морамо неговати културу сећања на људе који су нашу слободу платили сопственим животима.

Испред гостију, скупу се обратио председник СУБНОР-а Власотинца Србољуб Тасић, захваљујући на разумевању и сарадњи са СУБНОР-ом Врања у обнови ове спомен плоче, информишући присутне да је у завршној фази изградња споменика овим стрељаним родољубима и у Власотинцу и да ће он бити откривен априла наредне године, на 80. годишњицу погибије.

Почаст родољубима је одата полагањем цвећа и минутом ћутања.

Дружење је настављено у просторијама СУБНОР-а Врања, уз закључак да је сарадња СУБНОР-а Врања и Власотинца веома добра, али да у наредном периоду може бити и боља.

Миодраг Велиновић

Врање, 23. децембар 2022.