ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ПРВА СРПСКА ДОБРОВОЉАЧКА ДИВИЗИЈА”

У Александровцу je 5. маја. 2022. године у Галерији Дома културе „Мирослав Буца Мирковић“ отворена изложба “ Прва српска добровољачка дивизија”. Тема изложбе је настанак и ратни пут Прве српске добровољачке дивизије. Изложба садржи 40 паноа на којима се налазе текстови о настанку Дивизије, фотографије везане за њене припаднике, ратне карте које приказују распоред и дејства Дивизије и противничких јединица, спискове припадника, одликовања која су им додељивана, ратна гробља, споменике…

Изложба је реализована у сарадњи СУБНОР-а Општинског одбора Александровац, Савеза српско-руског друштвеног дијалога“КОС“ са организацијом „Удружење ратних добровољаца 1912–1918. њихових потомака и поштовалаца“ из Београда.

Изложбу је отворио председник општине Александровац Др. Мирко Михајловић, који је подсетио на историјску сарадњу српског и руског народа и узајамно уважавање.

Говорећи о слободарској традицији српског народа, председница СУБНОР-а Општинског одбора Александровац, Катарина Петровић истакла је да је историја увек била утабана стаза којом газимо.

Подршку изложби, са руске стране, из Руског центра за науку и културу „Руски дом“ дао је виши саветник, др. Георгије Енгелхард који је у поздравном говору посетиоцима истакао колики је допринос дао заједнички пут којим су ишли Срби и Руси у оквиру овог војевања.

О настанку и развоју прве српске добровољачке дивизије говорио је један од аутора Милан Мирковић. Он је истакао да је ова војна формација настала уз благослов  цара, Николаја Другог Романова у Русији, у Одеси 16. априла 1916. године.

Председник Удружење ратних добровољаца 1912–1918. њихових потомака и поштовалаца“ из Београда, Немања Филиповић је упознао Александровчане са радом удружења истичући важност манифестација оваквог типа и њиховог одржавања широм Србије.

Ходати стазама својих предака, на тлу своје земље, је привилегија коју поколења која долази, увек морају бити свесна.

Изложба је реализована у сусрет 9. мају и у сарадњи са Бесмртним Пуком Александровац.