ОТВОРЕНА ОБНОВЉЕНА КУЋА ДРАГУТИНА МАТИЋА, НАЈПОЗНАТИЈЕГ СРПСКОГ ИЗВИЂАЧА

Дана 24.06.2022. у Калетинцу у општини Гаџин Хан, родном месту најпознатијег српског извиђача Драгутина Матића, познатијег као „Око соколово“ отворена је обновљена породична кућа Матића.

Породична кућа Матића била је деценијама напуштена, тако да није могла да буде обновљена, већ је изграђена нова, идентична оној у којој је рођен и у којој је преминуо.

Овом свечаном догађају присуствовао је велики број Драгутинових потомака, као и представници општине Гаџин Хан, заменица градоначелника града Ниша, Душица Давидовић, члан председништва СУБНОР-а Србије и координатор за југоисточну Србију и Расински округ, пуковник у пензији, Анђелко Милићевић, Братислав Милојковић председник општинског одбора Гаџин Хан СУБНОР-а Србије са делегацијом као и представници Војске Србије и Полицијске управе Ниш.

Драгутинов праунук Зоран Матић, командант Копнене војске Републике Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић и председник општине Гаџин Хан, Милисав Филиповић, пресекли су црвену врпцу, а свештеници Епархије нишке освештали су спомен дом српског ратника и извиђача.

Том приликом је Зоран Матић рекао да је породица општини поклонила кућу и двориште како би био направљен спомен дом.

Он је истакао да је жеља породице да људи могу да дођу и виде кућу, да стану на праг исте а с обзиром да је кућа опремљена стварима које су већ биле у њој, па су рестауриране, имају прилику да виде и осете време у којем је живео Драгутин Матић.

Праунук Живорад Матић истакао је да га породица памти као веома строгог, дисциплинованог и побожног човека. Неког ко је био у војсци у коњици, јахао раме уз раме са кнезом Павлом.

Није волео да говори о рату, али нам је причао да будемо паметни и свесни да имамо само једну државу – Србију!“ – истакао је Живорад Матић.

Иза себе, Драгутин је оставио четворо деце, а најмлађи потомак на отварању је био једанаестомесечни Огњен.

У име СУБНОР-а Србије послао је поздравно писмо председник генерал Видосав Ковачевић председнику општине Гаџин Хан Милисаву Филиповићу:

Поштовани господине Филиповићу,

Са задовољством смо примили вест да ће се у селу Калетинац у Вашој општини свечано отворити спомен кућа посвећена Драгутину Матићу познатијем као „Око соколово“, најпознатијем српском војном извиђачу, учеснику у оба Балканска и Првом светском рату, у којима је показао велику храброст.

Прошао је Цер, Колубару, повлачио се преко Албаније, био на Солунском фронту, учествовао у његовом пробоју и ослобођењу Србије. Поред јунаштва одликовао се и дубоким чојством; рањеног друга Љубу Миленковића, који је молио да га остави, носио је неколико километара до прве болнице.

СУБНОР Србије као баштиник славих традиција ослободилачких ратова Србије, поздравља и радује се свакој иницијативи која је усмерена на очување културе сећања на наше славне и часне претке.

Желимо Вам да што достојније спроведете ову значајну активност како би Драгутин Матић, чувено „Око соколово“ добио кућу незаборава.“

С поштовањем,

ПРЕДСЕДНИК СУБНОР-а СРБИЈЕ

генерал-мајор Видосав Ковачевић