САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 864242Укупно посета:
 • 2656055Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ЗАУСТАВИТЕ НАСИЉЕ И КОШМАР

Председнику Републике Србије, Томиславу Николићу, упутио је отворено писмо проф.др Миодраг Зечевић, председник СУБНОР-а Србије, поводом задњих појава у нашој земљи.

Писмо у целини гласи

Господине Председниче,

На последњем судском рочишту одржаном поводом захтева за рехабилитацију ген.Драгољуба Драже Михаиловића појавио се Ваш саветник проф. др Оливер Антић, као нови пуномоћник предлагача за рехабилитацију. Понашање Антића било је насилно: саслушавао је сведока, прекидао судије, захтевао да се прекине са новим позивањем сведока, предлагао да се одмах саопшти изгледа већ припремљена пресуда.

Судија је показивао нетрпељивост према сведоку друге стране изостављајући из записника нека кључна документа која је поднео као сведок. Судије су се за време претреса извињавале Вашем саветнику да не могу да саопште пресуду из процедуралних разлога да би привремено стишали његову горопадност.

Ако то није политичко насиље, онда ми, господине Председниче, не знамо шта је насиље. Ако се на делу борите против политичког насиља које се догодило у Србији пре Вас, онда спречите политичко насиље које Ваши врше. Само тако Вам овај народ може веровати.

Морамо Вас подсетити, гос.Председниче, да се у задње време убрзано  мења путем власти историјска истина о недавној прошлости. Државном сахраном кнеза Павла Карађорђевића Ви сте и Влада Србије рехабилитовали његово дело као политичара и господара Југославије и приступање Краљевине Југославије Тројном фашистичком савезу и Трећем Рајху 25.марта 1941. године. Тим чином је осуђен 27.март 1941. године када је народним бунтом и државним ударом оборено приступање том савезу од пре свега антифашистичке Србије. На тај начин осуђена је и антифашистичка борба која је проистекла у борби против фашизма. Ту је и рехабилитација проф. др Слободана Јовановића, ментора ген.Драже Михаиловића и председника Владе Краљевине Југославије у избеглиштву. Улогу у тим рехабилитацијама имао је  професор Наследног права др Оливер Антић. Сада је на делу рехабилитација ген Драгољуба Михаиловића. Судећи по овоме шта се ради, суд ће поново осрамотити себе и историјску истину.

Да ли знате или не знате шта ради Ваш саветник др Оливер Антић у јавности промовисан као неустоличени „заменик“, то друге не занима. Кроз оно што он политички ради валоризује се фашистичка прошлост и њено дело и урушава антифашистичка борба Србије  против фашистичког окупатора и фашизма.

Што је и шта ради саветник Антић у Крунском савету самопрокламованог престонаследника и краљевског величанства, као и издржавање Двора те неидентификоване државе – то објасните грађанима Србије. Бојимо се да вас неће  разумети.

Господине Председниче,

Све се чини да се упрља Народноослободилачка борба и посебно оспори Тито, њен вођа. Подижу се споменици Дражи, Недићу, Љотићу и другим сарадницима окупатора, дају називи улица, тргова и јавних објеката, забрањује школама да долазе на обележавање догађаја из Народноослободилачке борбе, а Тито и борци против фашистичких окупатора, квислинга и колаборације, понижавају и о њима измишљају лажи које се свакодневно саопштавају.

У поступку рехабилитације је и Никола Калабић по злочинима познат четнички командант. До сада су правно рехабилитоване све значајне особе српског квислинштва и колаборације, чак и они који нису судски осуђувани, и на тај начин рехабилитована фашистичка прошлост и враћен неонацизам и фашизам у политички живот Србије.

Ви добро знате, доста путујете што је добро за Србију, да углед у свету у највећем његовом делу имамо захваљујући Титу и сећању света, посебно несврстаног, на његову земљу, њега и његово доба. Нека садашњи српски политички естаблишмент смогне снаге па пита плебисцитарно грађане Србије шта мисле о Титу, Дражи, Љотићу, Недићу, династији Карађорђевић, о фашистичкој окупацији, о антифашистичкој борби за слободу и постигнутим „демократским променема у транзицији“, па онда да се сви понашамо по народном опредељењу.

Господине Председниче, рехабилитација ген.Драгољуба Михаиловића Драже није одлука за умишљеног саветника (очито аматера) за оно што ради у политици. Те одлуке имају далекосежне националне и међународне последице по Србију. Не можете да се не изјасните о његовом раду.

Ово што и како Ваш саветник ради не личи на Вас, имајући у виду Ваше изјашњавање приликом пријема делегације СУБНОР-а поводом јулских празника.

У сваком случају треба покушати да се бар заустави идеолошко и политичко насиље и кошмар који трају више од двадесет година и спречава да се Србија стабилизује, крене и врати себи. Ако то искрено желите.

                                                         РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

                                                                                     Председник

                                                                          проф.др Миодраг Зечевић

Print Friendly, PDF & Email

4 реаговања на Отворено писмо председнику Србије

 • Lune каже:

  Београд – Саветник председника Србије Оливер Антић изјавио је данас да је добро што Томислав Николић „припрема терен“ да једног дана можда буде логично да поново постанемо монархија.

  „Он је сад тај ујединитељ и објединитељ, као да је нека врста замене за краља „, рекао је Антић после опела краљу Петру II Карађорђевићу.

  Антић је нагласио да је Николић републиканац, а он монархиста, али да, упркос томе, њихова сарадња не може да буде боља.

  Антић рекао је да „повратак краља у Србију леп дан са елементима туге и радости“.

  „Традиција је један од стубова који чува државу и народ, а ми нисмо имали тај континуитет „, рекао је Антић.

  Председник Владе Србије Ивица Дачић је на то констатовао да је њему свеједно, јер је премијер, али да у случају повратка монархије „Николић не би имао шта да ради“.

 • Boban каже:

  Pismo je veoma dobro i odražava mišljenje svakog građanina kome na srcu leži antifažizam.Bilo bi poželjno pokušati da se isto objavi u drugim medijima,štampanim i elektronskim.Mada mislim da se od gos.Nikolića ne može ništa očekivati,imajući u vidu samo poslednje njegovo istupanje oko Milunke Savić.Mislim da nemamo kratko pamćenje,da isti nosi i ponosi titulom četničkog vojvode,i da je tvorac i predsednik partije kojoj je svečana pesma “Spremte se četnici”.
  Ne znam šta je rekao delegaciji SUBNORa kada su bili kod njega,sigurno nije istina o njegovom stavu oko NOBa,jer dela govore šta misli.U ovom trenutku na političkoj sceni u Srbiji nema podrške partizanskom pokretu i Titu.Takođe za očekivati je još goru situaciju u narednom periodu i za nju se spremati.

 • Lune каже:

  Evo kako se odvijao poslednji čin drame i kako je Jugoslavija prestala da bude kraljevina, a kralj Petar Drugi prestao da bude kralj.
  Sporazum između Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije i Kraljevske jugoslovenske vlade potpisan je 1. novembra 1944. godine, a potpisali su ga Josip Broz i dr Ivan Šubašić. Rešeno je bilo da jednim ustavnim aktom kralj imenuje Namesništvo. I odlučeno je da Namesništvo položi zakletvu kralju, a vlada – narodu. Ovaj sporazum je objavljen u Službenom listu DFJ, u petak, 9. marta 1945. godine.
  U Londonu je, zatim, dana 29. januara 1945, jugoslovenski kralj Petar Drugi potpisao Odluku (Pov. br. 54) kojom je svoju (Ustavom Kraljevine Jugoslavije zagarantovanu) „kraljevsku vlast, do odluke Ustavotvorne skupštine, preneo na kraljevsko namesništvo”. Odluka je objavljena u Službenom listu DFJ, u petak, 9. marta 1945. na strani 122, broj 11, pod brojem 135.
  Time je, dakle prenošenjem svojih prerogativa na namesnike, kralj podneo ostavku ne samo na svoj položaj već i na monarhiju.
  Zatim, 2. marta 1945. godine kralj je imenovao kraljevske namesnike: dr Srđana Budisavljevića, dr Antu Mandića i ing. Dušana Serneca. Namesnici su položili zakletvu 8. marta 1945. u Beogradu. I ovo je objavljeno u Službenom listu br 11, str. 122, u petak, 9. marta 1945. Namesnicima je kraljevska vlada dr Ivana Šubašića podnela ostavku 5. marta 1945.
  Dalje, 7. marta 1945. na predlog Predsedništva AVNOJ-a kraljevi namesnici su imenovali novu vladu. Predsednik Ministarskog saveta je postao Josip Broz! Objavljeno u Službenom listu broj 11, petak, 9. mart 1945, broj 139. Broz je požurio da odmah odlikuje sva tri namesnika svojim Ordenom zasluga za narod prvog reda („za savesno i požrtvovano vršenje svoje dužnosti u korist naroda Jugoslavije”)!
  I onda, u Londonu je 17. jula 1945. godine, kao sin bivšeg kralja i bivše kraljice Jugoslavije, rođen Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Aleksandar, do pre izvesnog vremena pretendent na jugoslovenski presto, zatim na presto SCG i sad na srpski.
  I to nije sve. U Beogradu je 29. novembra 1945. godine Ustavotvorna skupština, na zajedničkoj sednici Savezne skupštine i Skupštine naroda, proglasila FNRJ i donela odluku kojom se „konačno, u ime svih naroda Jugoslavije, ukida monarhija u Jugoslaviji, a Petar Drugi Karađorđević s celom dinastijom Karađorđevića lišava se svojih prava koja su njemu i dinastiji Karađorđevića pripadala” (Deklaracija o proglašenju FNRJ objavljena je u Službenom listu FNRJ br. 93, u petak, 30. novembra 1945. godine u Beogradu).

  Iz ovih dokumenata jasno je sledeće:
  1. Kralj Jugoslavije Petar Drugi podneo je ostavku (sve svoje prerogative preneo na namesnike) 29. januara 1945. godine.
  2. Njegov sin, princ Aleksandar, rođen je 17. jula 1945. godine kao sin već bivšeg kralja. Princ Aleksandar, dakle, nije bio prestolonaslednik ni jugoslovenskog, ni „scgjskog”, a još manje je danas naslednik srpskog prestola.
  Jugoslavija je nestala, SCG isto tako, a Srbija je republika.

 • pedjaza каже:

  Odlično sročeno pismo, sa detaljnim argumentima i neospornim činjenicama. Bilo bi dobro da predsednik Republike, Tomislav Nikolić, ovo pismo što pre pročita, ali ga nakon toga ne odloži u neku fioku, već da preduzme ono što je u njegovoj nadležnosti, čime bi se zaustavila serija sramnih događaja rehabilitacije saradnika fašističkih okupatora i vređanja istinskih antifašističkih boraca.
  Ponašanje predsednikovog savetnika, prof. dr. Olivera Antića, javno deklarisanog monarhistu i člana Krunskog saveta, predstavlja izvestan vid pritiska vlasti na nezavisnost pravosuđa, u vidu pokušaja iznuđivanja presude koja bi bila u skaldu sa njegovim ideološkim stavovima, a ne u u skladu sa istinom i pravdom.
  Rukovodstvo SUBNOR-a, kao najmasovnije organizacija boraca i antifašista i ugledna članica mežunarodnih organizacija takvog opredeljenja, treba da razmisli o pokretanju ozbiljnih inicijativa za upućivanje zakonskih predloga Narodnoj Skupštini Republike Srbije, kojima bi se pravnim sredstvima onemogućilo dalje nasilje nad istorijom Srbije.
  Budući da ima preko 100.000 članova i razgranatu lokalnu infrastrukturu, ne bi trebalo da bude problem da se sakupi bar 30.000 potpisa birača (toliko je najmanje potrebno za predlaganje zakona u skladu sa Ustavnom Republike Srbije) i na taj način pred nardone poslanike republičkog parlamenta stavi predloge zakona, kojima bi se jasno definisale činjenice vezane za antifašistički pokret i pokušalo da se ta oblast zakonski jasno definiše. Time bi se stavila tačka na proizvoljna ponašanja različitih organizacija i pojedinaca, koji vrlo uporno pokušavaju i u mnogim slučajevima, na žalost, uspevaju da falsifikuju brojne istorijske događaje.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.