Петрова воденица (Грошница): ИЗ ПЕТРОВЕ ВОДЕНИЦЕ У ИСТОРИЈУ

Слободољубиви Крагујевац и поносна Карађорђева Шумадија, јулских дана 1941. године су као један устали у борбу против фашистичких завојевача и њихових слугу, одазивајући се позиву КПЈ, 12. јула 1941-е године у легендарној Петровој воденици у Грошници. Састао се ОК КПЈ на очиглед фашиста и донео одлуку о формирању Крагујевачког партизанског одреда и борби против немачких завојевача. Састанку су присуствовали Бранко Крсмановић, шпански борац, Светислав Ћећа Стефановић, инструктор ПК, Раја Недељковић, Тоза Драговић (сви проглашени за народне хероје). Укупно је на састанку присуствовало 13 људи. Под светлошћу петролејке донете су историјске одлуке за борбу против фашиста и за даљу будућност устанка.

Одмах сутрадан, окупио се Крагујевачки партизански одред који је имао три чете на чијем су се челу налазили истакнути комунисти. Из Грошнице одред је кренуо у легенду.

Поводом 82.годишњице од овог значајног јубилеја ГО СУБНОР-а Крагујевца одганизовао је изложбу чији је аутор Мирослав Мики Лазаревић, новинар и публициста, секретар Градског одбора као и сталну поставку у Петровој воденици у Грошници, посвећену Крагујевачком одреду.

Обраћајући се присутнима, председник ГО СУБНОР-а Крагујевца, академик пук. Жељко В. Зиројевић истакао је значај сећања на слободарство Крагујевца и Шумадије, на борце из строја Крагујевачког партизанског одреда и на проглас ОК КПЈ Крагујевац од 12. јула 1941-е у коме између осталог стоји:

Радници, сељаци, грађани, сви родољуби Шумадије, глас шумадијске историје ти налаже, твоја будућност чека, твој народ те зове. Стави своје снаге у службу народа и свим жаром крени у бој са својим народом за национално ослобођење, за бољу будућност и срећу. Доле фашистички окупатор! Доле фашистичке слуге-издајице српског народа! Живела братска Совјетска Русија! Живео ослободилачки народни фронт! Живела Комунистичка партија Југославије!“