Петроварадин: ОДАТА ПОШТА СТРЕЉАНИМА У ДУДИКУ 1941.

У организацији МУ СУБНОР „Коста Нађ“ Петроварадин полагањем цвећа и венаца на споменик страдалима припадницима НОП-а одата је се пошта страдалим члановима покрета отпора који су стрељани у Дудику 19. октобра 1941. године.

У Вуковару су стрељани чланови илегалне групе Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије које је предводио Далибор Францисти. Он је након капитулације Краљевине Југославије по упутству Комунистичке партије Југославије постао члан домобрана и у оквиру касарне на Петроварадинској тврђави окупио симпатизере НОБ-а који су из магацина крали оружје, муницију и друге ствари и слали их партизанима на Фрушкој гори.Приликом организовања акције дизања у ваздух магацина, Францистијева група је након краће борбе у лагумима Тврђаве ухваћена, а затим су спроведени у Вуковар. Војни суд Независне државе Хрватске их је осудио на смрт стрељањем.

Церемонији полагања венаца присуствовали су представници СУБНОР-а АП Војводине, СУБНОР-а града Новог Сада и Сремске Митровице, Удружење ваздухопловаца Војводине и делегација Антифашиста града Вуковара.

Присутне су поздравили испред СУБНОР-а Петроварадина, Милован Вујић и испред Удруге антифашиста града Вукова Лазо Ђокић. Они су истакли значај овог обележавања, као и неговања Културе сећања које траје кроз сарадњу ова два Удружења посебно везано за сећање на страдале у Дудику током Другог светског рата.

19.10.2022.