Пирот: ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

СУБНОР града Пирота и “Бесмртни пук” града Пирота уз свесрдну помоћ друштва историчара Пирота организовали су трибину “Дан војних ветерана” чиме је обележен овај дан.

Трибина је организована у свечаној сали Гимназије Пирот која је била пуна.

У име организатора присутне је поздравио координатор СУБНОР-а Србије за Пиротски округ који је истакао да вечерашња трибина има за циљ да истакне значај бораца – ветерана у ослободилачким ратовима и ратовима 90-тих.

Потом су се присутнима обратили председник СУБНОР-а града Пирота, Пецо Тодоровски и представник “Бесмртног пука” Пирот, Љубомир Стојановић који су укратко изнели историју, начин функционисања, циљеве и задатке својих организација.

Историчар Владица Тошић, професор у гимназији Пирот је говорио о жртвама које је поднела Србије у I светском рату где је као закључак изнешен податак да када би одржали минут ћутања за сваку српску жртву у Првом светском рату ћутали бисмо 2 године и 172 дана. Историчар Давор Лазаревић, директор историјског архива Пирота говорио је о генези Српско-бугарских односа са тешитем на Пиротском округу. Милан Стојановић се осврнуо на ратове деведесетих са тежиштем на НАТО агресији 1999. године.

Овом трибином дат је важан допринос очувању и неговању културе сећања и слободорских традиција што се види из заинтересованости грађанства које је напунило салу.

Закључак је: “Не смемо да заборавимо наше ратнике – ветеране, свако друштво се огледа у њима јер су они оно што је највредније оставили на олтару своје отаџбине”.