САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844351Укупно посета:
  • 2620877Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НИСУ ЕНГЛЕЗИ, ВЕЋ ПАРТИЗАНИ

Средства информисања су обележила 72. годишњицу бомбардовања Београда и напада на Југославију. Код свих стоји једна неистинита тврдња да су генерал Лера заробили Енглези и испоручили Југославији.

Ова тврдња апсолутно нема утемељење у историјским документима, већ се пласира да би се умањио допринос Југословенске армије победи над фашизмом. Због тога ћу изнети нека документа које је потпуно демантују.

У Војној енциклопедији 5, издање 1966, на стр. 161. пише: „У завршним операцијама ЈА (март-мај 1945) заробљен је (мисли се на Лера) заједно са знатним делом својих трупа Групе армија „Е“. Због ратних злочина осуђен од Војног суда и стрељан у Београду“.

На Леров предлог дошло је до разговора, прво у селу Летуш са представником ЈА, потпуковником Иваном Дилничарем (комесаром 14.словеначке дивизије), затим у штабу четврте оперативне зоне у селу Тополшчица, 9.маја. Лер се надао да ће успети да приволи ЈА да одобри одлазак његових трупа у јужну Аустрију. Истовремено, односно 7. маја, Енглезима је упутио преговараче с молбом да узму под своју заштиту немачке и квислиншке јединице. Покушао је да обмане југословенске преговараче наводним споразумом између маршала Тита и Енглеза да немачке трупе треба да се предају Енглезима, а не Југословенима. Претио је да ће се његове трупе, уколико им се не дозволи неометан одлазак, силом пробити у Аустрију. Коначно, у селу Тополшчици су акт о безусловној предаји немачке Групе армија „Е“ потписали генерал-пуковник Лер и генерал-мајор Ерих Шмит Рихберг, а у име Југословенске армије (штаба четврте оперативне зоне) потпуковник Матевж Хаце, комесар зоне и мајор Петар Брајовић, начелник штаба зоне (из саопштења генерала Долничара на научном скупу „Завршне операциеј за ослобођење Југославије“, одржаног у Београду 23. и 24.априла 1958.године – Зборник саопштења, стр. 538. Коначно, генерал Винтер у дневнику Вермахта за 11.мај 1945. записао је да је Лер пао у руке Тита.

Верујем да наведени документи демантују све оне који тврде да су Лера, са 340.000 његових војника заробили Енглези, а не Титови партизани.

Бранко Гулан, пилот, пуковник авијације у пензији, учесник НОБ-а, Београд

(Објављено у „Политици)

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Писма (1)

  • pedjaza каже:

    Već dugi niz godina suočavamo se, na žalost, sa drskim pokušajima falsifikovanja istorijskih činjenica, a na štetu partizanskog pokreta. Time oni, koji se takvim falsifikovanjima bave, pokazuju svoje osobine, a ne osobine onih koje pokušavaju da nipodaštavaju. Srećom, postoji SUBNOR i niz drugih organizacija koje se bore za prezentovanje istine o NOR-u i partizanskom pokretu, kao vodećem antifašističkom pokretu na Balkanu i u ovom delu Evrope.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.