ПОЧАСТ ХЕРОЈИМА СА РЕЉАНА

У селу Рељан, општина Прешево, у условима Ковида 19, на Дан погибије 15. априла, одата је почаст седморици војника и старешина 78. моторизоване бригаде Војске СРЈ, а поводом 22. годишњице погибије.

Венце и цвеће на споменик погинулима, који је изградила 4. бригада Копнене војске Србије, положиле су: делегација МО и Војске Србије – Командант 4. бригаде КоВ ВС пуковник Новица Петровић, са сарадницима, делегација СУБНОР-а Србије, коју је предводио председник Скупштине СУБНОР-а Србије, Мирољуб Стојчић, делегација СУБНОР-а Града Врања, коју је предводио председник Стојан Младеновић, делегација СУБНОР-а Општине Прешево, коју је предводио Драгољуб Филиповић, делегација Ратних ветерана Врања, коју је предводио Драгољуб Стошић, и чланови породица погинулих бораца.

У веома надахнутом говору, командант Гарнизона Врање и 4. бригаде КоВ Србије, која наставља традиције 78. моторизоване бригаде, пуковник Новица Петровић, евоцирао је успомене на немио догађај од пре 22 године, двадесет трећег дана НАТО-агресије на СРЈ и погибију наших официра и војника  од авио бомбе из НАТО авиона А-10. Истакао је, са поносом, да нећемо заборавити погинуле хероје: мајора Љубисава Стојановића, капетана Драгана Лукића, старијег водника Жељка Алара, десетара Димча Стаменова, војнике у резерви Александра Поповића и Нинослава Миленкова, и војника Слободана Мирковића, да су сви они своје животе уградили у темеље наше отаџбине и да ће успомена на њих вечно живети.

Имена и фотографије свих погинулих у НАТО агресији истакнута су у Спомен соби Првог пешадијског пука Књаза Милоша Великог и у Клубу бораца СУБНОР-а Града Врања „Историја за незаборав“, а имена су им исписана на монументалном споменику, подигнутом њима у част у центру Врања, који ће успомену на њихове жртве трајно чувати.

У вечерњим сатима 15. априла, регионална РТВ Врање емитовала је и документарни филм „ХЕРОЈИ СА РЕЉАНА“.

Миодраг Велиновић