ПОЧАСТ НАРОДНОМ ХЕРОЈУ СИМИ ПОГАЧАРЕВИЋУ

Народном хероју из Врања Сими Погачаревићу одата је достојна почаст 21. децембра на дан погибије, крај његове спомен-бисте на кружном току и тргу који носи његово име.

На комеморативном скупу поводом 82. годишњице његовог херојског страдања, окупиле су се и уз интонирање Државне химне и одавања почасти минутом ћутања, положиле цвеће делегације Министарства одбране и Војске Србије, Градског и Окружног одбора СУБНОР-а Врања, чију је делегацију предводио потпуковник у пензији Зоран Бургић, извиђачког одреда „Сима Погачаревић“, Компаније „Симпо“ Врање, Удружења војних пензионера Врања и Удружења пензионера Града Врања.

Својом доследном борбом Сима Погачаревић је оставио неизбрисив траг у остваривању права радника, деловањем у Комунистичкој партији а посебно у организовању припрема за оружану борбу – пре свега када је у питању прикупљање оружја и моболизација народа за отпор окупатору.

Погинуо је у првој ратној години док се рат још није распламсао, тачније, у тренутку када је новофоремирани Први врањски НОП одред био у земуницама на Добрим водама изнад Врања. Бугарски окупатор је, уз помоћ издајника, открио место боравка и кренуо великим снагама да разбије одред и по сваку цену ухапси или убије његовог организатора Симу Погачаревића. У неравноправној борби одред је разбијен, а Сима Погачаревић гине 21. децембра 1941. године са још два саборца, Славком Пешићем и Благојем Стојановићем. Сима је оставио велики завет својим Врањанцима, а његова смрт распламсала је још већи отпор окупатору.

Боривоје Николић, председник Комисије за споменике СУБНОР-а Града Врања, говорећи о делу народног хероја Симе, истакао да Врањанци гаје културу сећање на хероја и да су му у самом граду посветили три бисте, да његово име носи позната фабрика „Симпо“, Одред извиђача, један трг и једна улица у Врању. „Зато и овог пута, након 82. годишњице погибије, желимо да одамо почаст погинулом хероју и његовим друговима и поручимо им – почивајте у миру. Ваша дела за које сте се борили не могу бити заборављени, нити избрисани“, истакао је Николић.

На крају свечаности са разгласа је поново одјекнула песма „По шумама и горама наше земље поносне“.

Посебно захваљујемо Полицијској управи Врање, чији су службеници одлично регулисали саобраћај на кружном току трга „Симе Погачаревића“, ТВ „Врањска Плус“ и ТВ „Фокус“ Врање које су медијски пропратиле овај догађај.

ГО СУБНОР-а Врање

Врање, 21.12.2023.