САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800712Укупно посета:
  • 2523455Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

БОРИЋЕМО СЕ ЗА ИНТЕРЕСЕ СРБИЈЕ

Пољаница, питом воћарски планински крај у општини Врање, одувек је био слободарски.

Хајдуци из Пољанице нису остављали на миру османлије, aктивно су учествовали у Првом и Другом српском устанку. Храброшћу се посебно истицао Никола Стојановић из села Власа.

Пољанички добровољци, под командом младог поручника српске војске Степе Степановића, дали су знатан допринос ослобођењу Врања од Турака у Другом српско-турском рату 1878. године.

Када су бугарске окупационе трупе у Другом светском рату поново окупирале Пољаницу, нису биле добродошле јер су у свежем сећању била зверства из Великог рата.

Пољанчани су најпре формирали илегалне партизанске десетине по одлуци Месног комитета КПЈ Врање, а потом приступали Кукавичком, Бабичком и Врањском партизанском одреду.

Главни организатор народног отпора против окупатора био је тадашњи студент машинства и послератни генерал Светислав Стојановић. Он је са 40 прекаљених бораца Другог врањског партизанског одреда, 26. августа 1944. године, у раним јутарњим сатима, најпре напао бугарску постају на демаркационој линији, затим је ослобођено Големо Село и у силовитом јуришу савладан отпор седмоструко јачих бугарских снага у Власу, које се сматра центром Пољанице. Тог дана Бугари су побегли ка Владичином Хану, а цео пољанички крај, који обухвата 22 села, наставио је слободно да живи. Одмах по ослобођењу у Пољаници се окупио велики број партизана и добровољаца, одакле ће кренути у ослобађање других делова крајњег југа Србије и самог Врања.

У организацији СУБНОР-а Врања и месних одбора Власа, Големог Села, Дреновца и Месне заједнице Власе, стотинак бораца и мештана Пољанице одали су почаст тридесетдвојици погинулих бораца палих у Другом светском рату. Државну химну отпевао је фолклорни ансамабал „Лазарице“, – Дечјег културног центра из Врања. Цвеће на споменик положиле су делегације Војске Србије, СУБНОР-а Врање, Месне заједнице Власе, месних одбора СУБНОР-а Власа, Големог Села и Дреновца, Српске напредне странке Врање…

Крај споменика палим борцима говорио је професор Мирољуб Стојчић, председник Скупштине СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а Пчињског округа: „Пољанички патриоти у току Другог светског рата борили су се против окупатора не само на свом терену – у Пољаници, већ и широм Југославије. Један од њих био је и Милорад Стошић који је у борби против фашиста био заробљен и вешан у Крању, у Словенији, на самом почетку Другог светског рата 1941. године. Ова спомен-биста, пред којом стојимо, дошла је као поклон из Словеније, а откривена је 26. августа 1987. године. Открио ју је тадашњи председник СУБНОР-а Врања Станиша Митић“. Стојчић је упутио и поруку: „Као крај непосредно ослоњен на јужну српску покрајину Косово и Метохију, поручујемо руководству Србије да настави тешке преговоре о регулисању односа са Албанцима на КиМ и дајемо пуну подршку у одбрани српских националних интереса“.

Манифестација је завршена програмом фолклорног ансамабала „Лазарице“ Дечјег културног центра из Врања.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:4419:29 CEST
SatSunMon
19/6°C
22/7°C
23/9°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.