ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ ПОВОДОМ ДАНА ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

Поводом обележавања Дана војних ветерана, уз војне почасти 2. децембра, делегације Министарства одбране и Војске Србије, СУБНОР-а Србије, Клуба генерала и адмирала Србије, Удружења Ветерана војно обавештајне службе Србије, Удружења пензионисаних подофицира Србије, Савеза удружења потомак ратника Србије 1912 – 1920, и чланови осталих ветеранских удружења, у оквиру Новог гробља у Београду, положиле су венце крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско-турским ратовима и српско-бугарском рату, Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату и Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату. Крај Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату венац, у име СУБНОР-а Србије, положио је члан Председништва, пуковник пилот Зоран Јаковљевић.

Начелник Управе за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране, пуковник Драган Милковић предводио је делегацију Министарства одбране и Војске Србије која је уз војне почасти положила венце крај Споменика народном хероју Милану Тепићу и Споменика јунацима са Кошара. У име СУБНОР-а Србије венце су положили Олга Стоиљковић и Рајко Никезић из општинског одбора СУБНОР-а Савски Венац.

Дан војних ветерана, 4. децембар, установљен је у Републици Србији 2015. године и од тада се обележава сваке године, а у знак сећања на датум када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату између савезника: Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Бугарске, са једне, и Османске царевине, са друге стране, као поражене.

Тада је око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије стекло звање “стари ратник”, односно ветеран, а о задовољењу њихових потреба бригу је преузело Министарство војно у оквиру Владе Краљевине Србије, за коју су били од животног значаја као борци у ратовима који су уследили и у којима су учествовали.

Поводом Дана војних ветерана у Дому Гарде на Топчидеру, одржана је Свечана академија. Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, саветник председника Републике Милорад Вељовић и државни секретар Министарства одбране Миле Јелић.

Обраћајући се присутнима начелник Управе за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране пуковник Драган Милковић подсетио је на прекретницу у историји наше земље коју су пре 110 година исписали хероји и победници.

Становништво читаве Србије у балканским ратовима добровољно је ступило у борбене редове, како би заштитило своју земљу и по цену живота одбранило њену част и слободу. Тај борбени дух наставио је да живи и у данашњим поколењима. Дух немерљивог херојства, борбености и пожртвованости, главних одлика храбрих бораца који су несебично јуришали у сусрет непријатељу спремни да дају живот за слободу своје отаџбине и након више од једног века снажно се осећа“ – рекао је пуковник Милковић. Он је истакао да је важно да Србија негује богату традицију очувањем успомене на све знане и незнане јунаке који су својим делима извојевали слободу.

На свечаности премијерно је приказан музички спот „Вила са Кошара“ који је посвећен херојима са Кошара и свим борцима који су храбро бранили отаџбину 1999. године.

02.12.2022