Порука антифашиста

НИКАД ВИШЕ РАТ!

Од Међународне федерације антифашиста, са седиштем у Берлину, СУБНОР Србије добио је поруку поводом новог звецкања оружјем и претњи миру:

„ФИР је, као међународна организација бивших партизана, депортираца, прогањаних од нациста, бораца антихитлеровске коалиције и антифашиста данашњих генерација, добио од Уједињених нација титулу „Амбасадор мира“. То је био видан знак признања за мир и против стационирања нуклеарних ракета у Европи.

ФИР је веома забринут наговештајима Трампове администрације да ће окончати важење уговора  о уништењу ракета средњег домета. Тај корак ће бити повезан са новим довлачењем нуклеарних пројектила у разним европским земљама и уз опасност од обнављања нуклеарне трке у наоружању.

Када су САД и СССР потписали уговор пре 30 година, то је довело до уништења читаве категорије нуклеарног оружја, другим речима, до стварног разоружања. Крај блоковске конфронтације, уз укидање „Варшавског пакта“ допринео је да су војне тензије у централној Европи могле да се смање.

Већ је експанзија НАТО на исток и перманентно стационирање трупа и офанзивног наоружања близу западних граница Русије повећало војне напетости у Европи. Сада, са окончањем Уговора о нуклеарним ракетама средњег домета, историјско достигнуће у процесу разоружања биће жртвовано и довести до безумног поновног наоружавања и политике конфронтације садашњег председника САД Доналда Трампа и његове десничарске владе.

Крај уговора ће бити крај међународне политике разоружања и контроле наоружања која је Европу и свет учинила безбеднијим од опасности нуклеарног рата. Уговор садржи довољно одредби за случај да нека од страна буде прекршила Уговор. Те заједничке комисије морају радити. Пропагандистичке „оптужбе“ не помажу.

ФИР позива све европске владе да употребе свој утицај како би се одржао уговор о ограничењу ракета. Заједно са мировним покретима разних земаља, ФИР ће бити активан против обнављања нуклеарног наоружавања. Понављамо нашу обавезу из 1945. „Никад више рат!“ – стоји у поруци Међународне федерације антифашиста са седиштем у Берлину.