САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 849078Укупно посета:
  • 2631705Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НИКАД ВИШЕ РАТ!

Од Међународне федерације антифашиста, са седиштем у Берлину, СУБНОР Србије добио је поруку поводом новог звецкања оружјем и претњи миру:

„ФИР је, као међународна организација бивших партизана, депортираца, прогањаних од нациста, бораца антихитлеровске коалиције и антифашиста данашњих генерација, добио од Уједињених нација титулу „Амбасадор мира“. То је био видан знак признања за мир и против стационирања нуклеарних ракета у Европи.

ФИР је веома забринут наговештајима Трампове администрације да ће окончати важење уговора  о уништењу ракета средњег домета. Тај корак ће бити повезан са новим довлачењем нуклеарних пројектила у разним европским земљама и уз опасност од обнављања нуклеарне трке у наоружању.

Када су САД и СССР потписали уговор пре 30 година, то је довело до уништења читаве категорије нуклеарног оружја, другим речима, до стварног разоружања. Крај блоковске конфронтације, уз укидање „Варшавског пакта“ допринео је да су војне тензије у централној Европи могле да се смање.

Већ је експанзија НАТО на исток и перманентно стационирање трупа и офанзивног наоружања близу западних граница Русије повећало војне напетости у Европи. Сада, са окончањем Уговора о нуклеарним ракетама средњег домета, историјско достигнуће у процесу разоружања биће жртвовано и довести до безумног поновног наоружавања и политике конфронтације садашњег председника САД Доналда Трампа и његове десничарске владе.

Крај уговора ће бити крај међународне политике разоружања и контроле наоружања која је Европу и свет учинила безбеднијим од опасности нуклеарног рата. Уговор садржи довољно одредби за случај да нека од страна буде прекршила Уговор. Те заједничке комисије морају радити. Пропагандистичке „оптужбе“ не помажу.

ФИР позива све европске владе да употребе свој утицај како би се одржао уговор о ограничењу ракета. Заједно са мировним покретима разних земаља, ФИР ће бити активан против обнављања нуклеарног наоружавања. Понављамо нашу обавезу из 1945. „Никад више рат!“ – стоји у поруци Међународне федерације антифашиста са седиштем у Берлину.  

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.