ПОСАВСКИ ПАРТИЗАНСКИ ОДРЕД

Великим комеморативним скупом на спомен-обележју Посавском партизанском одреду у близини Карловчића 11. јуна је обележено 80 година од оснивања одреда и 78 година од погибије његовог легендарног команданта Владе Обрадовића Каменог.

Тим поводом венце су на спомен обележје положиле делегације Општине Пећинци, на челу са замеником председника општине Зораном Војкићем, Месне заједнице Карловчић, на челу са председником Савета месне заједнице Јованом Деврњом, Удружења ратних војних и мирнодопских инвалида општине Пећинци, Предшколске установе „Влада Обрадовић Камени“, подручног одељења у Карловчићу, као и делегације СУБНОР-а Србије, Војводине, Београда, општина Инђија, Рума, Стара Пазова, Сремска Митровица, Шид, Сурчин, града Новог Сада, и Месне заједнице Лаћарак.

Заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић се захвалио свима који су дошли да одају почаст нашим херојима и нагласио да Општина Пећинци негује културу сећања. „Све образовне установе на територији пећиначке општине носе имена наших хероја из Другог светског рата. Предшкоска установа носи име Владе Обрадовића Каменог, основна школа у Пећинцима носи име Слободана Бајића Паје, школа у Купинову Душана Вукасовића Диогена, школа у Шимановцима Душана Јерковића Уче, а средња школа у Пећинцима носи име Миленка Веркића Неше. То је сигуран начин да будућа поколења на забораве ко су били и какву су жртву поднели да бисмо ми данас живели у слободи“ – рекао је Војкић.

Јово Барошевчић, председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије је указао на то да се у овакве свечаности морају укључивати млади како би сећање на херојске претке наставило да живи кроз потомке и поштоваоце слободарских традиција.

Бора Ерцеговац, председник СУБНОР-а Београда и заменика председника СУБНОР-а Србије, захвалио се на позиву наглашавајући значај обележавања и неговања традиција, посебно истакавши позитиван пример неговања традиција народа Срема.