ПОСЕТА БОРАЦА АРАНЂЕЛОВЦА ВРАЊУ

Након обиласка Спомен – обележја у Софији који је подигнут Српским херојима погинулим 1912-1913. године и помрлим Србима у ропству од 1915 – 1919. године група бораца ОО СУБНОР-а Аранђеловац обишла је и храм Свете Недеље у Софији.

На свом патриотском путу група бораца из Аранђеловца обишла је и спомен костурницу на Зебрњаку, где се налазе мошти бораца из Првог Балканског рата и славне Кумановске битке из 1912. године.

У месту Старо Нагоричане, посетили су цркву Светог Ђорђа, задужбину Краља Милутина и били топло примљени од свештенства Манастира Светог Прохора Пчињског. Делегацију бораца из Аранђеловца у Врању је у име ГО СУБНОР-а Врање дочекао потпреседник ГО Мирољуб Стојчић који је који је у једнодневној шетњи упознао борце Аранђеловца са културно – историјским споменицима у Врању. Поред обиласка спомен – куће највећег Врањанца, књижевника Борислава Боре Станковића и алејом великана Врања у градском парку, група бораца је обишла споменик који је подигнут у знак сећања на 95 погинула припадника војске, полиције, служби безбедности као и цивилних жртава у периоду од 1990-2003. године. Потпреседник Стојичић јеупознао борце са процесом изградње споменика, од идеје до постављања откривања 2008. године. Том приликом је нагласио да је ово највећи споменик у Србији који је подигнут жртвама у овом историјском периоду Србије и Врања.

Након обиласка овог спомен обележја борци Аранђеловца су обишли изложбу која је посвећена Борцима ослободилачког рата Југославије од 1941 – 1945. године на југу Италије која је посвећена ,,КАМПУ 65“ и Спомен костурницу палим Југословенима у Барлети.

Током боравка у Врању борци из Аранђеловца, које је предводио председник ОО СУБНОР-а Аранђеловац Радомир Рајица Радосављевић, обишла је и споменике који су посвећени борцима ослободилачких ратова, Споменик револуције 1941-1945. године и Споменик чика Мити, споменик који је подигнут борцима и жртвама за ослобођење Врања 1878. године међу којима има и њихових земљака имајући у виду да је Врање 1878. године ослобађала Шумадијска Дивизија којом је командовао Ђенерал Јован Белимарковић.

Након обиласка спомен обележја и упознавања са историјом Врања одржан је састанак на којем се разговарало о даљој сарадњи два одбора, заједничкој организацији и посети спомен обележја у земљи и иностранству као и о предстојећим активностима везаним за одржавање Скупштине СУБНОР-а Србије.

Борци Аранђеловца и Врања су исказали забринутост поводом свеукупних дешавања око Косова и Метохије, притиска на Србију у виду резолуције везане за Сребреницу али и забринурост за укупно безбедоносно стање у Европи, пре свега за рат између Русије и Украјине.

Председник Радосављевић и потпредседник Стојчић су истакли, а сложили су се сви чланови СУБНОР-а да је ово леп пример сарадње и функционисања СУБНОР-а који треба послужити и другим организацијама.

Борци Врања су обећали узвратну посету борцима Аранђеловца у оквиру обележавања заједничких историјских догађаја Аранђеловца и Шумадије.