ПОСЕТА МЕМОРИЈАЛНИМ СПОМЕНИЦИМА СРБИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ ЧЕШКОЈ

У оквиру комеморативних свечаности у Чешкој Републици посвећених неговању традиција ослободилачких ратова Србије, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић је у име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција, предводио је делегацију у церемонији полагања венаца и одавања почасти код спомен костурнице у некадашњем концентрационом логору у Јиндриховцима, у којој почива 7100 српских заробљеника из Првог свертског рата, церемонији у цркви Успења Пресвете Богородице са спомен костурницом на Олшанском гробљу у Прагу и обележавању 105-е годишњице од смрти Гаврила Принципа у затвору у Терезину.

Свечаним церемонијама присуствовали су и први саветник Амбасаде Републике Србије у Прагу Љиљана Говедарица, делегација Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне академије, студенти и представници Полицијско-криминалистичког универзитета из Београда, представници Републичког завода за заштиту споменика културе, делегација СУБНОР-а Србије – Олга Стоиљковић члан Председништва и Бојана Мирчетић, представници више борачких удружења и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Спомен – костурница у Јиндриховцима нас стално подсећа на страхоте Првог светског рата и само је још једно од стратишта српског народа у борби за слободу од јарма тадашње Аустроугарске монархије. Место на коме се налази маузолеј је тадашњи чешки председник Масарик поклонио краљу Александру Карађорђевићу, како би послужило као костурница у коју су пренети посмртни остаци српских војника и цивила сахрањених широм Чешке.У костурнии су похрањени и посмртни остаци српских војника из Холандије.

Обраћање државног секретара Антића у Терзину, код спомен плоче Гаврила Принципа, је још једно потсећање на историјску константу слободољубивости српског народа ма где се налазио и против које силе устајао. Гаврило Принцип, младић са непуних двадесет година, је једана од тих константи којих ћемо се са пијететом увек сећати.

Организацијом и реализацијом оваквих активности наша земља и њени представници исказују своју безрезервну приврженост слободарским традицијама нашег народа и одају дужни пијетет свима који су дали своје животе за слободу и понос наше Србије.

Због свега реченог, а због нас самих посебно, потребно је стално потсећати старије, а младе учити шта је слобода, част, патриотизам, шта је потребно да човек буде човек.

27-29. април 2023