ПОШТА НАРОДНОМ ХЕРОЈУ

Једином народном хероју из Врања Сими Погачаревићу је и овог 21. децембра, на дан погибије, одата пошта на достојанствен начин крај његове спомен-бисте на кружном току и тргу са његовим именом.

Комеморативном скупу поводом 81. годишњице његовог херојског страдања окупиле су се и положоле цвеће делегације Гарнизона Врање Војске Србије, Градског и Окружног одбора СУБНОР-а, извиђачког одреда „Сима Погачаревић“ из ОШ „Вук Караџић“ Компаније „Симпо“ Врање и Удружења пензионера Града Врања.

Сима Погачаревић оставио је неизбрисив траг својом доследном борбом за права радника, деловањем у Комунистичкој партији и посебно у организовању припрема за оружану борбу – пре свега када је у питању прикупљање оружја и моболизација народа за отпор окупатору.

Погинуо је док се рат још није распламсао, тачније, у тренутку када је новофоремирани Први врањски НОП одред био у земуницама на Добрим водама изнад Врања. Бугарски окупатор је, уз помоћ издајника, открио место боравка и кренуо великим снагама да разбије одред и по сваку цену ухапси или убије његовог организатора Симу Погачаревића. У неравноправној борби одред је разбијен, а Сима Погачаревић гине 21. децембра 1941. године са још два саборца. Сима је оставио велики завет својим Врањанцима, а његова смрт распламсала је још већи отпор окупатору.

Стојан Младеновић, председник Скупштине СУБНОР-а Града Врања, је говорећи о животном путу и делу хероја, истакао да Врањанци чувају сећање на хероја и да су му посветили три бисте, да његово име носи позната фабрика „Симпо“, Одред извиђача, један трг и једна улица.

На крају свечаности старешина Извиђачког одреда „Сима Погачаревић“ Врање Миодраг Ђорђевић, иначе члан Председништва СУБНОР-а Врања, је све присутне позвао на представљање књиге „Скаутизам у Врању 1911 – 2021. године“, која је издао поводом 70. годишњице успешног рада овог одреда који носи име народног хероја Симе.

Миодраг Велиновић

21.12.2022