Празник културе

СЛОБОДА, НЕЗАВИСНОСТ, АНТИФАШИЗАМ

Поздрављајући добитнике и узванике, председник Републичког одбора СУБНОР-а, проф.др Миодраг Зечевић, говорио је нa свечаности у Народној скупштини Србије, поводом уручивања награда по завршетку још једног празника културе у нашој држави.

”Обележавамо 42. годишњицу Фондације „Драгојло Дудић“, посебне и оригиналне институције културе Србије.

По прилазу културном стваралаштву, Фондација је у многоме специфична и несвакидашња.

Фондација прати књижевно-публицистичко стваралаштво које произилази из слободарске вековне националне традиције у коме је  наглашена ослободилачка и одбрамбена борба народа овог простора. У томе је посебност и различитост у односу на традиционално културно стварлаштво универзалног обележја.

 ГАЗЕ  ВРЕДНОСТИ  У  КОРИСТ  ОСВАЈАЧА

Идеје  Фондације су слобода, независност и антифашизам, а садржај борба за њихову одбрану, поштовање и остваривање. То је уткано у историјско биће овог народа које је део његовог постојања и трајања.

На жалост овог народа, увек се у критичним временима нађу они који за рачун освајача газе националне вредности и народно достојанство доказано и освојено животима најбољих синова и кћери.

Ближе усмерена на историјске слободарске вредности и антифашистичку борбу народа Србије у ери турбуленције државе, политичких система и облика владавине,  Фондација је обезбедила опстајање у неповољним и ненаклоњеним временима. Као што је слобода неуништива, тако су песма, прича и сећање постали традиција и део народне свести људи овог поднебља.

Фондација дели судбину културе према којој се сви маћехински односе, а она је оно што остаје, траје и чини материјалну и друштвену свест и вредност који се преносе са генерације на генерацију и обезбеђују трајање и идентитет народа. Фондација треба да буде израз времена и део уметничког садржаја текућег стваралаштва задржавајући своје полазно усмерење и обележје.

Ретрогардне снаге су чиниле све да сузе простор за остваривање истине полазне антифашистичке идеје. Због тога Фондација мора да изађе из наметнутих оквира и постане оно што јесте по садржају стваралаштва  у српској култури.

Посебна карактеристика Фондације је да су је у целом периоду постојања носили и у њој учествовали ствараоци не због материјалне користи, већ због свог убеђења и слободарско-антифашистичког опредељења.

Награде за стваралаштво су неодговарајуће, да не употребим неку грубљу реч, а накнада онима који воде Фондацију  непостојећа.

Велико хвала је награда СУБНОР-а која је најискренија и из срца.

НАЗНАЧУЈЕ  СЕ  ВРЕМЕ  УВАЖАВАЊА

И поред неповољних финансијских и друштвених услова за рад, Фондација је изградила препознатљиво место у културном стваралаштву.

Стваралаштво из историјског освајања слободе коју су сви оспоравали и отимали уградило је Фондацију у темеље постојања и остваривања савремене српске културе.

Назначује се време у коме почиње поново да се говори о слободи, патриотизму, родољубљу и антифашизму и те националне вредности уважавају.

Очекујемо да се од речи пређе на дело и такве вредности остварују као део постојања и трајања националног  бића народа и његова историјска легитимација.

Пожелимо да Фондација „Драгојло Дудић“ настави усправни, достојанствени, успешан и плодотоворан ход и буде авангардни део српске писане речи о слободи и антифашизму, јер је антифашизам једнако слобода, патриотизам и родољубље” – рекао је председник СУБНОР-а Србије, проф.др Миодраг Зечевић.