ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић отворио је изложбу под називом „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“ у Историјском музеју Србије поводом обележавања 22. априла – Дана сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату и 80. годишњице успостављања НДХ и система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу.

„Ако данас хоћемо, опомињући, да објаснимо све што се дешавало на територији трагичне творевине НДХ од 1941-1945. године, можда је најбоље уз тезу Хане Арент о радикалном злу, које поседује апсолутну моћ над појединцем, дотле да га може учинити сувишним. У НДХ радикално зло било је још радикалније – цео један народ, српски, учинило је сувишним, а ништа мање и Јевреје и Роме. Бити Србин значило је само једно – да си сувишан“, рекао је председник Вучић и додао да су педантност, посвећеност, темељитост, фокусираност и опседнутост тим страшним послом, од закона преко државног апарата, па и многих црквених великодостојника, оно што је најстрашније. Он је подсетио и на то да је НДХ успела да постане једина нацистичка држава у којој су постојали логори за децу. 

Председник Вучић је истакао да узимамо на себе оно право које нам припада, право да ствари називамо правим именом, право да се сетимо и опоменемо, да кажемо шта се заиста догађало. 

„И нису нам само мотив за то застрашујуће бројке о убијеним људима, женама, мушкарцима, деци. Нису нам мотив ни бројна стратишта од Јасеновца, Пребиловаца, Градишке, Јадовна, нити све оне јаме, школе и цркве које су натопљене крвљу сувишних. Не, основни мотив су нам речи нобеловца, Јеврејина Елија Визела који је и сам преживео Холокауст у нацистичком логору, а који је рекао да свако ко заборави убијене, те убијене убио је још једном“, нагласио је председник Вучић и додао да нема никаквог разлога да ћутимо о највећем греху почињеном над нама, греху сувишности и истребљења.

„Сећање на тај злочин није никакав позив на мржњу, већ као опомена показује да је једини пут којим треба да се иде пут живота. Данас је Србија управо на том путу разума и праштања. Дан сећања на највећи злочин је важан због оне будућности у којој сувишних неће бити, у којој ће се деца радовати сутрашњици и неће морати да преживљавају све што су на својим цртежима написали и нацртали“, поручио је председник Вучић и нагласио да праштање није могуће, ако заборавимо шта треба да опростимо. 

„Живот и српски народ, без обзира кроз шта су прошли, победили су и побеђиваће у будућности“, закључио је председник Вучић. 

Његова светост патријарх српски г. Порфирије рекао је да су у Јасеновцу страдали невини људи и то на „најмонструозније начине“, и навео да починитељи тих злочина „по ономе што су учинили не припадају ниједном народу и не припадају људима“. 

„Ти који су чинили такве ствари су се исписали из сваког народа, исписали су се из људи“, рекао је патријарх Порфирије и додао да је изложба монахиње Марије, из женског манастира код Јасеновца, која је отворена данас, изникла на месту где су страдали невини. 

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик рекао је да је са председником Вучићем договорио да се у месту Градина, највећем стратишту, изгради монументални спомен-парк, који ће обележити тај период страдања.  

„Јасеновац је страшно место нашег живота, нашег народа, нашег постојања и зато је веома важно у свакој прилици, а свакако је то ова вечерас, да се окупимо у колективном памћењу и да генерацијама преносимо да је наша борба имала смисла“, поручио је Милорад Додик. 

Изложбу су приредили Одбор Српске православне цркве за Јасеновац, Музеј жртава геноцида и Историјски музеј Србије.

Координатор реализације изложбе је историчар Дејан Ристић.