САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 849510Укупно посета:
 • 2632279Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

БЕЗ  КОМПРОМИСА  СА  НЕПРАВДОМ

Неће СУБНОР Србије ниједног педља одустати од заштите  народноослободилачке борбе у Другом светском рату и одбране  антифашизма.

Наша држава је позната и призната деценијама и у свету на основу јединог и јединственог учешћа партизанске војске у победама антихитлеровске коалиције и славног четворогодишњег пута на коме су, у делу са славном Црвеном армијом, подметали препреке колаборационисти завршивши у бекству под окупаторским заставама. Поштујемо правну државу, али не можемо да се сагласимо кад било ко, па макар и самостално судско веће, потезом пера мења историјску истину.

Целокупно чланство СУБНОР-а Србије, више од 100.000 чланова, не рачунајући и њихове породице, здушно се противи натегнутој пресуди по којој се пуковник или ђенерал, свеједно, Дража Михаиловић сматра неосуђиваним у процесу одржаном легално и легитимно 1946. по свим тадашњим домаћим и међународним правилима и законским овлашћењима.

Није убедљиво поуздано да се, седам деценија позније, на основу једностраних и  идеолошки заинтересованих предлагача или сведока у облику такозваних експерата пресуђује да ли су некоме била угрожена људска или слична права. И, само на основу тога, избегава разматрање стварних недела које су четници ДМ нанели српском и осталим народима на распарчаној окупираној територији.

СУБНОР Србије не признаје компромис са неправдом, па ће се по окончању свих законских могућности код нас, обратити – тако захтева чланство – међународним инстанцама да бисмо сазнали да ли је, у години кад сва мирољубива планета, предвођена коалицијом против нацистичке армаде хитлеровске Немачке, слави гигантски јубилеј победе над фашизмом, разумљиво на било који начин да осуђени вођа групације буде помилован. Узимајући у обзир, поред осталог, све релевантне чињенице због којих су их скупа, на Техеранској конференцији још 1943, Рузвелт и Черчил и Стаљин прогласили колаборационистима и искључили из сваке и помисли да буду признати.

Пресуда београдског суда, погрешна и донета у погрешно време, не служи добру коме сви тежимо. Неспретно проширује домаће поделе, распирује негативне страсти у региону, а не може да наиђе на разумевање ни у Европској унији створеној на антифашизму који до данашњих дана нема, без обзира на проток времена, оправдање у сопственој и туђој средини за колаборацију са окупаторском солдатеском у Другом светском рату.

Председништво СУБНОР-а Србије је на седници донело низ оперативних мера за још јаче организовање чланства и акције које предстоје везане за Дане победе над фашизмом, као и манифестације попут Седмог јула кад ће се традиционално, у Белој Цркви, одржати велика свечаност поводом Дана устанка народа Србије 1941.године.

У дебати су учествовали Драгомир Вучићевић, Светомир Атанацковић, др Бранислав Поповић, Јелисавета Миловановић, Жељко Зиројевић, Борка Нешковић, Душанка Лукић Хавелка, Видосав Ковачевић, Андрија Мереник, др Мирољуб Васић, Душан Чукић.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Председништво

 • Lune каже:

  Problem nisu samo cetnici i Draza, problem je i “okruzenje clanicama EU”, neki novi “konkordat” itd,

  Дуче!
  Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да у нечему одступим од строгог војничког протокола. Зато журим да Вам опишем један догађај којем сам, уназад три седмице, лично присуствовао.
  Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 км северно од Дубровника) – сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, предходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, када се то прочује околни, Срби поново да се узнемире.
  Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао.
  У великој школској учионици, затекао сам заклану учитељицу и њених 120 ученика. Ниједно дете није било старије од 12 године. Злочин је неумесна и невина реч – то је превазилазило свако лудило. Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Приметио сам начети џак соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечије кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији.
  Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Српкињу (име јој је Стана Арнаутовић) и онда је пред децом убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време, певао је силом доведени оркестар Цигана и ударао у тамбуре!
  На вечну срамоту наше, Римске Цркве – и један Божји човек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дечак кога смо спасли, брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд; нашли су га на прагу куће закланог!
  Од хиљаду и нешто душа, у селу више нема никога! Истог дана (то смо открили касније) кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 700 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили. Спасило се само око 300 мушкараца: једино је њима успело да пробију усташки обруч око села и да побегну у планину! Тих 300 преживелих јаче је од најелитније Павелићеве дивизије. Све што су имали да изгубе, они су изгубили! Децу, жене, мајке, сестре, куће, имовину. Чак су и страха од смрти ослобођени. Смисао њиховог живота је једино у освети, у страшној освети, њих је у неку руку и стид што су преживели! А таквих села, као што су Пребиловци, пуна је Херцеговина, Босна, Лика, Далмација.
  Покољи Срба су достигли такве размере да су, у тим крајевима, загађени и многи водени извори. Из једног врела у Поповом Пољу, недалеко од јаме у коју је бачено 4000 Срба, избијала је црвенкаста вода, лично сам се у то уверио! На савест Италије и наше културе пашће неизбрисива мрља ако се, док је време, не дистанцирамо од усташа и не спречимо да се нама припише да подржавамо безумље!“

 • pedjaza каже:

  SUBNOR Srbije je organizacija koja se najodlučnije suprotsatavlja pokušaju nasilnoh menjanja istorije, oličenog kroz sudsku rehabilitaciju vođe jednog od najzloglasnijih kolaboracionističkih pokreta na Blakanu, Draže Mihailovića.
  Još od početka najave da bi se tako nešto moglo dogodiiti, SUBNOR je na sve moguće načine reagovao, ukazujući na posledice koje bi takav čin mogao da nanese Srbiji i njenim građanima.
  Obraćanje relevantnim međunarodnim institucijama, svakako je jedan od mudrih poteza, jer se ne sme dozvoliti tako grubo falisfikovanje istorije i gaženje po žrtvama fašizma.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.