Председништво

ЈОШ БОЉЕ И БРЖЕ

У 2013. години СУБНОР Србије ће радити још боље и брже. Ово је закључак Председништва оганизације, које је расправљало о протеклом периоду и програмима у наредних дванаест месеци.

Председништво СУБНОР-а је, на седници којом је председавао председник проф. др Миодраг Зечевић, оценило да је за нашу организацију остала богата година, готово свакодневно присуство у животу сваке средине, учлањивање нових људи из редова потомака бораца и младе генерације. Другим речима, враћамо се, како је сликовито рекао један од учесника скупа, сами себи, јакој и темељној организацији на принципима народноослободилачке борбе, партизанског покрета и антифашизма.

Рад СУБНОР-а Србије биће убудуће усмерен и на младу генерацију, на заштиту и стварање услова за рад и успешно стваралаштво.

Једна од основних обавеза у 2013. години је тзв. ажурирање чланства због репрезентативности пред надлежним министарством.

СУБНОР Србије сада има преко 100.000 чланова, што је, наравно, далеко испред свих осталих који рефлектују да у нашој држави имају статус организације бар сличног профила. Тим пре што су у последње време, у разним крајевима Србије, забележени покушаји стварања неких наводних удружења која нуде приступнице са разним нереалним и, у ствари, лажним обећањима да ће у надлежним државним службама омогућити некакав повољан статус.

Председништво је такође расправљало и о акцији да се прикупе подаци и поведе судски поступак за рехабилитацију жртава страдалих током Другог светског рата од квислиншких групација. У појединим срединама, нарочито на подручју Чачка и Краљева, већ је у току конкретно предузимање мера пред надлежним правосудним институцијама.

Председништво СУБНОР-а је усвојило извештаје о раду у протеклој години комисија, а такође и квалитетне и респектабилне програме за 2013.

Усвојен је и календар догађаја који ће се посебно обележавати.

Влади Србије биће посебно предложено да 7. јул поново, као Дан устанка, постане државни празник.

Председништво СУБНОР Србије сматра и да у нашој земљи мора да буде обележен и Дан републике.