Председништво

ПОХВАЛЕ СА СВИХ СТРАНА

Одржани скуп антифашиста Балкана у Београду, у организацији СУБНОР-а Србије, добија похвале са свих страна а званична признања стижу и од меродавних међународних организација и честитке од учесника који су се заједнички заложили да југ европског полуострва никад више не буде „буре барута“ и место за подстрекавање сукоба ради туђих интереса.

Са овако високом оценом сагласило се и Председништво СУБНОР-а Србије, које је под председништвом Душана Чукића у исто време изразило захвалност највишим државним органима Републике Србије што препознају и признају рад и потезе многољудне традиционалне патриотске и антифашистичке организације, чији се углед све више цени на међународној сцени и, захваљујући измењеним условима, у нашој средини.

Као посебно признање очувању антифашизма оцењено је и одобрење Врховног команданта оружаних снага Србије да церемонијал на Гробљу ослободилаца Београда, када су сви учесници одали пошту партизанским и борцима совјетске Црвене армије,  увелича Гарда Војске Републике Србије и на тај начин још једном потврди однос према борби са злом у Другом светском рату и новијим периодом кад се рецидиви погубне прошлости појављују на разним просторима.

Заједничка изјава Скупа антифашиста Балкана прослеђена је  не само владама земаља учесница у Београду већ и широј међународној заједници у нади да ће имати одјека и глас многољудних ветеранских организација и њихових потомака, свих људи добре воље, уперен против неонацизма и ратних хушкача бити саслушан и, посебно, у овим кризним временима на све могуће начине демократске борбе заустављен.

Председништво је разговарало и о више актуелних текућих питања везаних за рад организације, посебно о завршној свечаности прославе седам деценија постојања  СУБНОР-а. У исто време и о захтеву из свих организација у Србији да СУБНОР мора бити јединствен у спречавању појединачних покушаја да се чак и име промени и неки одбори раде мимо заједничких потреба.

На седници је Душан Чукић, на молбу председника Сверуског савеза ветерана генерала Николаја Мојсејева, уручио Спомен медаље поводом Дана победе и 70.годишњице постојања СУБНОР-а члановима наше организације Видосаву Ковачевићу, Жељку Зиројевићу, Владимиру Бабшеку Орешковићу и Душанки Лукић Хавелки.

Председништво је расправљало и о седмојулским празницима, а такође и о новим регионалним скуповима о здравственој заштити чланства.