САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809112Укупно посета:
  • 2536620Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

УСПЕШНИЈЕ НЕГО ИКАД РАНИЈЕ

Многољудна патриотска, државотворна антифашистичка организација СУБНОР Србије је у прошлој години постигла изузетне резултате на домаћој јавној и међународној сцени и благотворним радом допринела на највиши могући начин са своје стране бољитку и угледу наше отаџбине.

Ово је и на основу мишљења чланства закључило Председништво после вишечасовне дебате на седници којом је председавао Душан Чукић.

Посебно је истакнуто да су замајац дала многобројна признања међу којима је посебан значај, у години кад је СУБНОР прослављао седам деценија постојања, имао Сретењски орден којим је Председник Републике наградио нашу организацију за континуирани допринос промовисању и очувању тековина народноослободилачке борбе и антифашизма као константе цивилизације у целини.

Углед, посебно у Европи, добио је на значају и због организовања Скупа антифашиста Балкана, на коме су учествовали представници борачких ветеранских организација из Грчке, Бугарске, Албаније, Мађарске, свих бивших југословенских република и представници Међународне федерације антифашиста са седиштем у Берлину и чији је једнодушни закључак био да југ европског континента не сме да буде „буре барута“ и монета за поткусуривање туђих интереса и полигон за разрачунавање.

На домаћем плану, поред активног учествовања и организовања обележавања најзначајнијих датума из прошлости, руководство СУБНОР-а  је посебну пажњу у прошлој години поклонило припреми за доношење новог закона о правима бораца и инвалида, у чијој је радној групи, по одлуци Владе Републике Србије био и наш председник. Довршење овог изузетног законодавног акта је у завршној фази, а посебно је важно да постоје сви изгледи, на основу изјава најеминентнијих државних функционера, да ће СУБНОР Србије – као јединствена и кровна организација антифашиста – добити посебан друштвени статус. На основу тога СУБНОР ће продужити све масовније и у приметно млађем саставу чланова нове генерације наставити упорну борбу за темељне принципе нашег друштва и сигурну будућност Србије.

На седници Председништва посебно је расправљано и о здравственој заштити чланства и том приликом изнето низ података о добром раду и задовољству сарадњом са Специјалном болницом „Бањица“ у Сокобањи у коју смо поново почели да упућујемо оне које на опоравак предлажу локални одбори. Иначе у овом периоду Председништво је на разне начине помагало организацију, између осталог и набавком 20 најмодернијих компјутера који ће доприносити модернизацији и прилагођавању бржим и бољим условима рада.

Председништво је усвојило и завршни рачун за прошлу годину, који су два надлежна државна органа прихватила без примедби.

На седници је посебно било речи о обележавању две деценије агресије НАТО и још једном изражено запрепашћење како су удружене злочиначке снаге најјачих земаља Европе, предвођене САД могле тако мучки да убијају народ, уништавају инфраструктуру и бомбама са осиромашеним ураном остављају дуговечне последице у једној од најстаријих светских држава.

Све организације СУБНОР-а ће се на пригодан начин присетити тих тешких дана 1999.

Посебан скуп одржаће се у Дому Војске у Београду, уз учешће више десетина угледника из света, од 21. до 24. марта, на коме ће говорити, поред осталих, представници организатора – Београдског форума за свет равноправних,  Клуба генерала и адмирала Србије,  Друштва српских домаћина и СУБНОР-а Србије.

Расправљајући о раду у овој години, донета је одлука да председник са члановима Председништва обнове редовне сусрете на терену у окружним одборима који ће окупити градске и општинске одборе и у заједничкој расправи доћи до заједничких циљева за још ефикаснији и јединственији рад организације и спречити сваки покушај сепаратизма што неизоставно води краху таквих појединаца и замајавању вештачки окупљене који не могу да остану у СУБНОР-у Србије као кровној организацији чији је рад познат и признат.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
28°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.