ПРЕГРШТ ЗАДАТАКА ПРЕД НОВИМ РУКОВОДСТВОМ

Председништво СУБНОР-а Србије одржало је своју прву седницу u новом саставу након конституисања у Сокобањи 18. јуна 2020.

Предсeдник СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић отворио је седницу, која ја започета минутом ћутања у славу и част првоборца Драгољуба Аризановића, Aндрије Мереника, дугогодишњег потпредседника  СУБНОР-а Србије и генерала Драгољуба Ојданића који су недавно преминули.

Дневни ред је, уз корекције, једногласно усвојен док је на Записник са Изборне скупштине било извесних примедби које су уважене.

Видосав Ковачевић упознао је руководство са плодним посетама југу Србије где је координатор Нишавског округа пуковник Анђелко Милићевић великим залагањем успео да оживи организацију.

Оно што посебно радује и охрабрује јесте чињеница да многе организације бораца и инвалида желе да приђу СУБНОР-у Србије, који ће тако лакше успети да дође до законског статуса Удружења од посебног друштвеног значаја.

У пуном јеку је и потписивање приступница СУБНОР-у Србије, како би смо коначно знали право бројно стање чланства организације, а на тражење ресорног Министарства, што је такође од велике важности за законски статус удружења од посебног значаја.

Све више организација „младих бораца“ од 1990 до 1999, је препознало „ново лице СУБНОР-а“ као организације која своје деловање и моралну снагу црпи из три извора: Првог светског рата, Другог светског рата и ратова деведесетих, који су сви били народноослободилачки. Препознатљиво име СУБНОР остаје, али је то сада Савез удружења народноослободилачких ратова Србије.

Посебан акценат стављен је на обавезу свих 95 активних одбора да одрже ванредне скупштине на свим нивоима ради усвајања новог статута и имена организације.

Пошто је одлучено да  сви одбори морају усагласити своје Статуте са Статутом СУБНОР-а Србије и добити претходну сагласност пре уписа у АПР, стручна служба СУБНОР-а направила је предлог једнообразних Статута за све нивое организовања (општински, градски, окружни, покрајински). Дато је одборима да их проуче и дају евентуалне примедбе.

Даље се дискутовало о статусу Специјалне болнице „Бањица“ у Сокобањи чији је СУБНОР оснивач и усаглашавању њеног статуса са новим Законом о здравственој заштити. Усвојена су кадровска решења за Управни и Надзорни одбор, а досадашњи директор Предраг Стојановић поново је биран на ту функцију, с тим што је уведена и функција заменика директора који ће бити изабран по завршеном конкурсу за ову функцију. Председништво је даље једногласно изабрало координаторе за округе: за Нишки округ Анђелко Милићевић, за Борски округ Драгољуб Филиповић, за Рашки округ Драган Нововић, за Браничевски одруг Драган Лазовић и за Колубарски округ Милорад Зарић. Њихов задатак је да оживе рад СУБНОР-а Србије у својим срединама, координирају и усмеравју рад општинских и градских одбора, спроведу изборе где је то потребно, сарађују са органима локалне самоуправе и медијима, све у циљу враћања угледа организацији.

Предложено је и усвојено да се одбори СУБНОР-а Србије у Великом Градишту и Петровцу на Млави распусте због деловања противно Статуту СУБНОР-а Србије; ненаменског коришћења имовине и учествовање у прославама које нису предвиђене календаром обележавања значајних датума СУБНОР-а.

Председништво је после дискусије изабрало и председнике Комисија СУБНОР-а. Комисију за неговање традиција водиће проф.  др Милоје Пршић; борачко инвалидску заштиту Душанка Лукић Хавелка, Комисију за међународну сарадњу Владимир Бабшек Орешковић, Комисију за правна и статутарна питања Ратомир Слијепчевић. Остало је још да се изнађе кадровско решење за Комисију за информисање и издавачку делатност.

Потом се дискутовало о најважнијим активностима до краја године. Ове године је по први пут објављен оглас о Конкурсу фондације „Драгојло Дудић“ у дневним листовима „Политика“ и „Вечерњим новостима“, што је резултирало тиме да је пристигао три пута већи број књижевних радова него претходних година.

Идеја је да се до краја године или почетком следће одржи промоција монографије о СУБНОР-у аутора пуковника Зорана Јаковљевића и репринта књиге „Сремски фронт“ професора Драгољуба Тмушића. То је уједно и повод да се одржи скуп под називом „Ново лице СУБНОР-а Србије“, на који би биле позване високе званице из политичког и јавног живота Србије као и што више медија. Поводи су многи за ову активност, пошто следеће године обележавамо 80 година од подизања устанка у Србији, 80 година од формирања Прве пролетерске бригаде, 50 година од оснивања фондације „Драгојло Дудић“.

Седница је завршена свечаним уручењем поклона нашем драгом колеги Братиславу Храстинском који је цео радни век (39 година) предано и стручно радио у СУБНОР-у Србије, а који је недавно пензионисан.