САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 811281Укупно посета:
  • 2540728Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

БОШКО БУХА НА РАСПРОДАЈИ

Дошло је време да се реши судбина некад масовно посећиваног, па деценијама запостављаног Меморијалног комплекса „Бошко Буха“ на Јабуци код Пријепоља, и то продајом – пише београдска „Политика“.

Агенција за лиценцирање стечајних управника огласила је продају већег дела имовине, некад власништва Угоститељско – туристичког предузећа „Путник“ из Пријепоља, које је у стечају. Оронули и одавно закључани објекти на Јабуци, симболи револуције, пионирског полета и Титовог доба иду на добош. Не продају се, истина, споменици на том простору, проглашени осамдесетих година прошлог века културним добром од изузетног значаја, али судећи по огласу, купца би могли добити Спомен – дом „Бошко Буха“, пред којим је попрсје овог бомбаша, дрвени објекат Музеја пионира и омладине (без вреднијих експоната у њему), Дом културе с павиљонима, некадашњи хотел, као и земљиште у том комплексу смештеном на висоравни поред пута Пријепоље – Пљевља, у близини граничног прелаза ка Црној Гори.

Почетна цена за хотел, површине 4.770 квадрата, износи 53,2 милиона динара. Друга целина, наводи се у огласу, јесте објекат угоститељства Дом културе, а у оквиру њега неколико туристичких павиљона и вила, као и објекат Музеја пионира и омладине, све то по цени од око 30 милиона динара. Трећа целина је Спомен – дом „Бошко Буха“, са земљиштем на више катастарских парцела, по цени од око 14,8 милиона динара.

Укупно, за понуђене објекте и земљиште треба издвојити 98 милиона динара.

Бити на врху, па пасти на дно, реченица је која описује судбину центра, подигнутог на месту где је Бошко Буха погинуо 1943. године. Донедавни директор пријепољског музеја Славољуб Бато Пушица, који је после четврт века вођења те установе пре месец дана отишао у пензију, причао нам је недавно о светлој прошлости овог комплекса.

-Прво је овде 1966. направљен пионирски спомен – дом акцијом „пионирског динара“ и донацијама, на иницијативу пионира Пљеваља и Пријепоља. После су подизани споменици (велики бронзани споменик Бошку Бухи на највишој коти Јабуке, Алеја хероја са бистама ратника из свих република СФРЈ, споменик пиониру Слави Ковићу, попрсје Бошка Бухе пред спомен – домом), као и смештајни капацитети, омладинско насеље кроз које је за пет година прошло 14.000 младића и девојака сврстаних у 240 радних бригада (по њиховом одласку остало је осам павиљона и централна зграда). Од тада до распада Југославије овде су сваке године долазиле хиљаде ђачких екскурзија.

Меморијални комплекс је 1986. добио статус непокретног културног добра од изузетног значаја, за који је надлежан Републички завод за заштиту споменика културе. Туристичка посећеност била је и разлог што је општина Пријепоље капацитете у комплексу  тада предала на управљање „Путнику“ – причао нам је о томе Пушица.

Али распад Југославије деведесетих година прошлог века био је погубан за овај центар. Престали су да долазе посетиоци и екскурзије, а овде су једно време биле смештене избеглице. Временом, објекти су затворени, док одавно закључане грађевине пропадају.

-Споменике у комплексу нико не може да продаје, они су културно добро и њих треба штитити, без обзира на то да ли ће остале објекте неко купити. Увек сам се надао и верујем да ће на Јабуку доћи неко ко ће обновити смештајне капацитете, да млади као некад долазе у ово место због здравог ваздуха и светле историје – каже сада о томе Славољуб Пушица“ – пише “Политика“.

СУБНОР Србије са своје стране указује на немар према споменицима који су симболи антифашизма и као такви у дугом низу година били – попут Јабуке са спомеником легендарног младог борца из Другог светског рата Бошка Бухе – место за окупљање младе генерације и чувања свете традиције нашег народа. Зар се нико не осећа одговорним за то и док још има времена спречи ипак бруку којој поколења неће наћи оправдање?

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
30°
Partly Cloudy
05:1320:15 CEST
MonTueWed
min 18°C
30/19°C
29/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.