Преносимо

 

БЕОГРАДУ ЈЕ, БРЕ ПОБЛИЗО ВРАЊЕ

Градски одбор СУБНОР Србије у Врању нарочиту пажњу придаје неговању патриотских и слободарских традиција, и окупља борце, потомке и младе генерације из школа и установа у Врању у бројним активностима.

Средином јуна, организовао је за преко 60 својих чланова долазак у Београд, Програмом посете предвиђен је: обилазак Спомен комплекса у Јајинцима, музеј Југославије, Кућу цвећа, Манастир Раковицу где се налази  гроб патријарха Павла и Републички одбор СУБНОР-а Србије. Према одлуци председника РО Душана Чукића, у просторијама РО СУБНОР-а дочекали су их народни херој Петар Матић Дуле и чланови Председништва Републичког одбора, Михајло Мирковић, звани курир Миша, курир Саве Ковачевића и Пеке Дапчевића, Душанка Лукић Хавелка, и Ратомир Слијепчевић.

У веома срдачном сусрету гости из Врања су посебно били обрадовани сусретом са куриром Мишом и народним херојем Петром Матићем (који је једини живи народни херој и има близу 100 година). Они су причали борцима Врања своје доживљјаје током рата, што је пропраћено са великом пажњом.

Домаћин овог сусрета Душанка Лукић Хавелка, гостима из Врања је пренела поздраве Душана Чукића председника и Видосава Ковачевића заменика председника Републичког одбора, који су били спречени да присуствују овом сусрету. Она је у поздравном обраћању представила планиране активности које ће Републички одбор СУБНОР Србије спроводити на основу овогодишњег пројекта усвојеног од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Ратомир Слијепчевић им је предочио решења која су предвиђена Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица и иницијативи за повећање на 70 година старости за одлазак у пензију.

У име присутних гостију представницима РО СУБНОР-а се обратио Стојан Младеновић, председник Градског одбора СУБНОР Србије у Врању. Младеновић је истакао да се у оквиру присутних посетилаца из Врања налази руководство Градског одбора СУБНОР-а у Врању, председници већих месних одбора, борци са Кошара, ратни војни инвалиди и чланови врањанске делегације налазе и средњошколци чији су литерарни радови на конкурсу „Врање памти НАТО злочине“ проглашени за најбоље, као и група врањских гимназијалаца који су организовали академију сећања на НАТО агресију под називом „Млади знају, памте и не заборављају НАТО злочине“.

Младеновић је истакао добру сарадњу СУБНОР-а у Врању са Републичким одбором СУБНОР Србије а посебно са председником Душаном Чукићем који се залаже за очување реномеа и јединства СУБНОР Србије, јачање међународног угледа, остваривање сарадње са државним органима и личностима на највишим функцијама, одбрани историјске истине о Другом светском рату и посебно организационом и акционом јачању СУБНОР-а Србије.

У том смислу и Градски одбор СУБНОР Србије у Врању настоји да својом активношћу доприноси остваривању бољих резултата у раду СУБНОР Србије. Представљајући СУБНОР Србије Врање, он је нагласио следеће карактеристике те активности: континуитет у раду, неговање колективног духа, свеобухватност у планирању појединих активности, доследна реализација, изражена креативност и смело увођење новина, озбиљна комуникација са чланством и широм јавношћу, стално обнављање чланства и изузетна сарадња са Градом, Војском Србије, полицијом, установама и школама. За такав рад Градски одбор има поштовање грађана, органа власти у Врању и шире.

На крају састанка закључено је да је овај сусрет на обострано задовољство протекао у  веома интересантном разговору и срдачној атмосфери.