ПРИЈАТЕЉСКИ СУСРЕТ И НОВИ ПУТЕВИ САРАДЊЕ

СУБНОР АП Војводине имао је посебну част и задовољство да као домаћин у званичној, радној, посети угости делегацију СУБНОР-а града Београда на челу са председником Бором Ерцеговцем и делегацију СУБНОР-а града Новог Сада на челу са председником Милованом Вујићем. Ово је прва посета овакве врсте које је од посебног значаја у развијању даље сарадње и јачању СУБНОР-а као једне велике породице.

Јово Барошевчић, председник СУБНОР-а АП Војводине у својству домаћина поздравио је присутне госте изражавајући велико задовољство на њеној реализацији са великим уверењем да ће оваквих и сличних заједничких сусрета бити и у будућности. Он је испред СУБНОР-а АП Војводине говорио о оствареним активностима, плановима, али и проблемима у свакодневном раду. Истакао је да упркос многим тешкоћама СУБНОР у Војводини функционише како на неговању традиција ослободилачких ратова, а пре свега НОР-а, тако и на помоћи и подршци учесницима ратова 90-тих који су годинама били запостављени и заборављени. Јово Барошевчић као најважнији задатак истакао је јединство у сарадњи СУБНОР-а са локалном самоуправом, институцијама образовања, науке и културе и подмлађивање на свим нивоима.

Боро Ергеговац, председник СУБНОР-а града Београда, изнео је низ информација о раду СУБНОР-а у Београду, који је несумљиво по броју чланова и активности највећа организација СУБНОР-а у Србији. Посебно је истакао значај оваквих и сличних сусрета на којима је могуће „очи у очи“ разменити мишљење, идеје, искуства и планове. Истакао је уверење да ће до сличних сусрета доћи и у другим срединама и да ће то свакако утицати на рад СУБНОР-а у целини.

Милован Вујић, председник СУБНОР-а града Новог Сада, изразио је велико задовољство на оваквом сусрету и подвукао да је само заједно, оснажени, уз међусобно уважавање и подршку, можемо учинити више за генерације које су биле, које јеси и које долазе, а које су се, које се и сада и које ће се и даље надахњивати најплеменитијим, општељудским идејама НОБ-а.

Била је ово прилика ид асе размене поклони, свакако најбитнији је била двотомна књига „Жртве Срема 1941-1945“ у чијем је настајању улогу имао и СУБНОР града Београда на челу са Бором Ерцеговцем.

Делегација СУБНОР-а града Београда са домаћинима положила је на крају радне посете венац на споменик жртвама Рације 1942. године. На овом месту домаћин је упознао присутне са страхотама Рације која је у непуних месец дана 1942. године у јужној Бачкој однела више хиљада жртава.