ПРИЈАТЕЉСТВО СЕ НЕ МЕРИ НИ ГОДИНАМА НИТИ КИЛОМЕТРИМА

Тројицу ратних другова, Сашу, Пеђу и Дејана из Србије, дуго година вукла је жеља да посете Брод, место где су 1992. године, у априлу и мају били распоређени у саставу Врањског батаљона, ВП 7036/4. У друштву са њима дошао је и генерал у пензији, а сада председник СУБНОР-а града Врања Зоран Лубура.

Представници Борачке организације радо су дочекали пријатеље и са њима провели два дана у обиласку Брода.

Посјетили су спомен собу где су ликови 29 погинулих сабораца, где су се са нескривеним сузама сетили погинулих другова који су у то тешко вријеме заробљавани и убијани пред њиховим очима. Тада, те давне и тешке 1992. године они су имали по непуних двадесет година. У Борачкој организацији уручена им је Монографија погинулих припадника ВП 7036 Врање.

Пријем за њих уприличио је и начелник општине Брод.

Обишли су гроб Луке Цветковића који је био у саставу њиховог батаљона и који је дуго година после рата остваривао контакт са њима и са породицама погинулих војника. Послератни живот покојног Луке био је посвећен искључиво бризи и сећању на младе војнике које је рат, а многе и смрт затекла у посавској равници Брода, у делу Унке, Зборишта и Колиба.

Обишли су и гроб Саве Томичевића из Сијековца, саборца из батаљона, а погинуо је као борац на ослобађању Брода у октобру 1992. године.

У Унци су обишли спомен обележје посвећено њиховим саборцима, упалили су свеће и положили цвеће.

По сазнању за помен парастос у Врелима Горњим, одгодили су своје путовање и посетили и Врела Горња где су заједно са делегацијом Борачке организације и начелником општине Брод одали почаст и положили цвеће.

Хвала браћи из Србије за ову вредну и драгу посету. Утиске, емоције, сећања, тешко је било ставити у овај текст, то остаје у срцима. Наша је неизмерна захвалност, пријатељство и сећање на на погинуле и преживеле припаднике ЈНА ВП 7036/4 Врање који су испољили несебичну храброст, борбеност, патриотизам и губитке у одбрани и заштити Српског народа у априлу и мају 1992. године на подручју општине Брод.

Ако Бог да видимо се опет.

ГО СУБНОР-а Врање