ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ БЕЛОРУСИЈЕ

Поводом  3. јула – Дана Независности Белорусије  у амбасади Белорусије у Београду 30. јуна 2022. године је приређен  пријем коме су између осталих присуствовали председник Скупштине Ивица Дачић, министри, Александар Вулин, Ненад Поповић, дипломата, политичар, песник и научни радник Владимир Кршљанин, бивши министар иностраних послова Живадин Јовановић, драмска уметница Ивана Жигон и друге личности из политичког, јавног и друштвеног живота наше земље.

Посебну част да присуствује овом пријему је имала и делегација СУБНОР Месне заједнице Лаћарак. Ова организације већ дуги низ година има одличну сарадњу са Амбасадом Белорусије.

После интонирања белоруске и српске химне присутнима се обратио Њ.Е. амбасадор Валериј Бриљов.

Већ првих дана нацистичког напада на СССР у јуну 1941, Минск се нашао на мети силовитог напада немачког ратног ваздухопловства. Упркос снажном отпору Црвене армије, Немци су заузели град већ шестог дана од почетка операције Барбароса. У граду је формиран Миншки гето за Јевреје. За време трогодишње окупације Минска, нацисти су ликвидирали више од 400 000 људи из града и околине остављајући град у рушевинама и пепелу. Црвена армија је ушла у Минск 3. јула 1944. Тај датум се данас у Белорусији слави као Дан независности.