Пријепоље

Сусрет славних пролетера

У Пријепољу је 3. јуна, у организацији Општинског одбора СУБНОР-а и у сарадњи са руководствима борачке организације шест општина Србије и Црне Горе, обележена 70. годишњица формирања 3.пролетерске санџачке НОУ бригаде, основане по наредби Врховног штаба НОВЈ 5. јуна 1942. и Шћепан-Пољу, од 910 првобораца сврстаних у пет батаљона, са територије Пљеваља, Бијелог Поља, Нове Вароши, Пријепоља и Мојковца. У строју првобораца је била 121 другарица.

Током три ратне године бригада је водила 126 већих борби на ратном путу дугом око 20.000 км; под њеном заставом се борило више од 10.000 бораца и руководилаца и од њих је у борби за слободу погинуо сваки шести.

Бригада је дала 23 народна хероја, међу којима и првог команданта и партијског руководиоца, Владимира Кнежевића-Волођу и Рифата Бурџовића Трша, а за ратне заслуге је одликована и Орденом народног хероја.

О бригади је Врховни командант оценио да је „понос и дика својих народа, она је то заслужила  јунаштвом, оданошћу отаџбини, својом вештином ратовања и готовошћу на све жртве за ствар народа“.

Веома добро организованој свечаности у Пријепољу присуствовале су бројне делегације бораца завичајних општина, али и других крајева ове простране, познате слободарске и партизанске територије – од Берана до Пријепоља и од Херцег Новог до Ужица.

Свечаност су организовале свих шест завичајних општина, а највећи терет изнео је Општински одбор СУБНОР-а Пријепоља, са борцем бригаде и председником Милошем Лучићем, у чему су активно учествовале четири генерације његове породице. Бројне оперативне послове су носили Милан Лучић и Слободан Вучинић.

О борбеном путу бригаде надахнуто је говорио првоборац пуковник ЈРВ у пензији Милош – Мидо Миликић, који је у борбу ступио у 14.години живота.

У име Републичког одбора СУБНОР-а и председника проф. др Миодрага Зечевића на скупу је говорио Иван  Матовић.

У извођењу богатог културно-уметничког програма којим је снажно обележен овај значајан догађај из историје НОР-а учествовали су ђаци основних школа и гимназије. Програм је извођен у атријуму Музеја, а најбројни су били чланови  фолклорне групе ОШ „Милосав Стиковић“.

По општем признању, била је то снажна манифестација традиција НОР-а и сарадње суседних општина Србије и Црне Горе.