ПРИПРЕМЕ ЗА ДАН ПОБЕДЕ

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак као и сваке године у сарадњи са Амбасадом Белорусије и Градом Сремска Митровица организује обележавање 9. маја „Дана победе“.

Ове године припреме обележавања су почеле 5. маја 2022. године. Залагањем и донацијом члана СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак, руског држављанина који живи у Ср. Митровици – Виталија Вањкевича, извршена је реконструкција Споменика на Старом православном гробљу у Сремској Митровици и то:

Споменика пилотима Црвене армије: Хероја СССР-а Василија Димитријевича Рашћепкина и инжењера капетана Георгија Никитјевича Курочкина;

Споменика капетана хероја Владимира Леонтејевича Гушје Курочкина. Радове на реконструкцији је обавила фирма „Гранит Симић“ из Сремске Митровице.

Такође, организацији СУБНОР-а Лаћарак је стигла захвалност из места Бузулуја – Александровског рејона од начелника регије С.Н. Грибјева за одржавање гробова Црвеноармејаца. Такође код њих теку припреме за предстојећи празник који је у знаку обележавања сто година од рођења Хероја СССР-а Василија Димитријевича Рашћепкина који је погинуо у Лаћарку 1944. године. Овом приликом је договорена будућа сарадња.

Председник Општине Александрово, места где је рођен херој-пилот Василије Рашћепкин, господин Грињов Сергеј, поздравио је СУБНОР Лаћарак и све грађане Сремске Митровице који чувају успомену и сећање на погинуле војнике Црвене армије.

У склопу припрема уређен је и гроб архитекте Ирине Непокојчицке (ауторке фонтане „Камени цвет“ која се налази у центру Сремске Митровице као и споменика: пилотима Црвене армије и хероја Гушје). У сусрет 9. мају «Дану победе» делегација СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак ће 7. маја 2022. године положити венце на споменике: Совјетским пилотима у Лаћарку, на гробу Михајла Захаровича Галанова у Старој Бингули и на гробу два незнана црвеноармејца у Ердевику. Следећег дана делегација ће положити венац крај Спомен костурнице палим црвеноармејцима и борцима НОВЈ на Илочкој тврђави.

Централно обележавање «Дана победе» је планирано за 9. мај 2022. године са почетком у 14:00h на Старом православном гробљу у Сремској Митровици поред ова два обновљена споменика уз присуство Амбасадора Белорусије Валерија Бриљова и његових сарадника, представника града Сремске Митровице и чланова СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак.